Читај ми!

Наводњавање једини спас за усеве

Инвестиције Уједињених Арапских Емирата у системе за наводњавање помоћи ће индивидуалним пољопривредним газдинствима да кроз дугорочне кредите купе опрему за наводњавање. Обим производње могао би да се повећа за 50 до 100 одсто, кажу стручњаци.

Најављено инвестирање Уједињених Арапских Емирата у системе за наводњавање у Србији помоћи ће и индивидуалним пољопривредним газдинствима да кроз дугорочне кредите купе опрему за наводњавање.

Процењује се да је због суше, само прошле године, српски аграр изгубио око милијарду и по евра. И Влада и стручањаци су сагласни да је због климатских промена и све скупље хране наводњање приоритет.

У условима суша, које су све веће, тешко је одржати усеве. Недостатак влаге преполовио је приносе у домаћинству Вуков из Зрењанина. Постојећи канали за наводњавање су запуштени па треба, кажу, радити системски.

Пољопривредник Милета Вуков поздравља иницијативу да се успоставе системи за наводњавање, али подсећа да је најпре потребно спровести комсацију.

"У овим условима, у овој ситуацији када је уситњено земљиште, када није извршена комсација, мали број људи би могао да примени те системе за наводњавање. Ако ми сви бушимо бунаре где ћемо стићи", упитао је Вуков.

И стручњаци су сагласни да наводњавање најбоље ефекте даје на уређеним површинама за које је и заитересован инвеститор из Емирата.

Саветник за аграр у Привредној комори Србије Милан Простран каже да се под тим системима највише исплате производња воћа и поврћа.

"То су производње које одбацују економски ефекат због високих трошкова улагања система за наводњавања", рекао је Простран.

Просечна инвестиција у систем наводњавања је најмање 5.000 евра по хектару. Професор Пољопривредног факултета у Београду Миладин Шеварлић каже да је та инвестиција исплатива у периоду од три до пет година, у зависности од култура које се наводњавају.

Подаци показују да би у Србији требало наводњавати бар пола милиона хектара. Под системима наводњавања сада је око 150 хиљада хектара земљишта, али раде само 40 хиљада хектара. Очекује се да аранжман са Емиратима побољша стање.

"Мислим да са тим новцем може да се изгради систем за наводњавање на двадесетак хиљада хектара, што је 20 одсто више у односу на укупне површине које данас имамо под системима за наводњавање, без обзира на то да ли их рационално користимо", рекао је Шеварлић.

"Могли бисмо да повећамо обим производње најмање 50 до 100 посто", каже Простран.

Стручњаци кажу да држава треба да искористи и друге могућности за тај посао, као што су кредити Светске банке.

Наша земља може да прехрани своје становништво, а са обновом постојећих и градњом нових система наводњавања могла би и да значајно повећа извоз пољопривредних производа.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се