Читај ми!

Емирати улажу у српску пољопривреду

Министар Млађан Динкић, у име Владе Србије, потписао у Абу Дабију предуговор о инвестицијама у пољопривреди између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата. Емирати улажу 200 милиона евра у осам пољопривредних газдинстава.

У име Владе Србије, министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао је у Абу Дабију предуговор о инвестицијама између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, саопштило је Министарство финансија.

Предуговором је предвиђено да водећа агроиндустријска компанија Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра у оквиру заједничког улагања инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава.

"Ал Дахра ће 100 милиона евра инвестирати у нове системе за наводњавање како би подигла продуктивност производње, а с друге стране 100 милиона евра ће инвестирати у преузимање 80 одсто удела у осам државних пољпопривредних предузећа, где ће Република Србија остати са 20 одсто сувласник, тако да ћемо имати заједничко улагање", изјавио је Млађан Динкић.

Министарство финансија истиче да ће захваљујући овом аранжману српска пољопривреда добити инвеститоре који тренутно располажу највећим капиталом у свету, и да је управо капитал и увођење најсавременијих агротехничких мера, оно што деценијама недостаје да би плодна српска земља дала максималне приносе.

Ал Дахра ће поред подизања капацитета у пољопривредним комбинатима упослити и домаће пољопривреднике као кооперанте, јер намерава да вишкове производа пласира на инострана тржишта, користећи своју трговачку мрежу коју има у великом броју земаља.

Истовремено, компанија из Уједињених Aрапских Eмирата намерава да инвестира и у изградњу логистичких центара за извоз пољопривредних производа, пре свега у изградњу потпуно нових лучких капацитета у Панчеву.

Партнер из Абу Дабија се овим предуговором обавезао да уложи 100 милиона евра у агротехнички развој и изградњу комплетне инфраструктуре за наводњавање на површини од око 14.000 хектара која се налази у поседу или у закупу пољопривредних газдинстава која су предмет заједничког улагања, а намера му је да инвестира и у изградњу нових фабрика за прераду хране.

Без двоструког опорезивања

У Абу Дабију је потписан и споразум о избегавању двоструког опорезивања између Србије и УАЕ. Споразум су потписали министар финансија УАЕ Обеид Хумаид Ал Таyер и Млађан Динкић.

Динкић се састао и са генералним директором Развојног фонда Абу Дабија Мухамедом Саифом Ал Суваидом. 

Постигнут је начелан договор да Србија од овог Фонда добије значајна додатна средства за модернизацију постојеће и изградњу нове инфраструктуре за наводњавање и одводњавање у читавој земљи.

Део новца из овог Фонда би се користио и за дугорочне повољне кредите српским пољопривредницима за куповину нове агротехничке опреме, а пре свега индивидуалних система за наводњавање ради повећања производње и приноса у ратарству, воћарству и повртарству.

Договорено је да делегација Развојног фонда Абу Дабија у наредним недељама посети Београд, где ће се наставити разговори о детаљима овог споразума.

Разговор са челницима "Мубадале" 

Динкић је имао успешне разговоре и са менаџментом компаније ''Мубадала''.

Ради се о једној од највећих инвестиционих компанија у Персијском заливу са изузетно јаким присуством на светском тржишту информационих технологија.

Ова компанија власник је три фабрике полупроводника у САД, Сингапуру и Немачкој у којима је током 2012. године остварила приход од 4,6 милијарди долара.

У разговору са извршним директором Мубадале, Валидом Ахмедом Ал Мокарабом, договорено је да експертски тим ове компаније детаљно анализира могућност изградње фабрике полупроводника у Србији, уз примену најсавременије високе технологије и упошљавање око 1000 врхунских домаћих инжењера, што би подразумевало и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука.

Динкић је домаћинима пренео да је српска влада спремна да пружи пуну подршку реализацији овог пројекта, с обзиром да се ради о улагањима у информационе технологије, што је један од приоритета у развојним плановима владе.

То би била убедљиво највреднија инвестиција икада реализована на тлу Србије, јер је процењена вредност ове инвестиције око четири милијарде долара, наведено је у саопштењу. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара