Читај ми!

Аграр отпоран на сушу

Задовољавајући резултати у аграру, упркос суши, сматра експерт Привредне коморе Србије Војислав Станковић. Највише изовозимо кукуруз, шећер и малине, а увозимо кафу и банане. Суфицит у аграру 1,25 милијарди долара.

Српски аграр је у 2012. упркос лошој производној години, остварио задовољавајуће спољнотрговинске резултате и према проценама, суфицит ће износити 1,25 милијарди долара, изјавио је експерт Привредне коморе Србије Војислав Станковић.

Најважнији производи аграрног порекла у извозу током 11 месеци 2012. били су жути кукуруз, рафинирани шећер од шећерне репе, замрзнута малина, уље од сунцокрета и пиво у боцама од једног литра.

На увозној страни међу аграрним производима доминира традиционално група "неконкурентних'' производа, који се не гаје у Србији - сирова кафа, банане и поморанџе.

Очекује се да ће вредност извоза хране из Србије у 2012. износити 2,7 милијарди долара, а вредност увоза ће бити 1,45 милијарди долара, што су спољнотрговинске перформансе на нивоу из претходне године, рекао је Станковић Танјугу.

Спољнотрговински суфицит српског аграра у 2011. је износио је 1,3 милијарде долара, вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије била је 2,7 милијарди долара, а увоза 1,4 милијарде долара.

Прошла година је била доста неповољна за пољопривредне произвођаче, подсетио је Станковић, указујући да се ефекти лањске суше нису у пуној мери одразили на резултате спољнотрговинске размене у 2012, већ ће се то највероватније десити у 2013, и то у првој половини године.

Стручњак ПКС је указао да, иако процењена вредност пољопривредне производње има пад од око 20 одсто, за 11 месеци спољнотрговинска размена је релативно доста повољна.

Аграрни извоз Србије у 2012. карактерише раст од 2,2 одсто у односу на исто време претходне године, а његово учешће у укупном извозу земље је 24,2 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара