Читај ми!

Алтипармаков: Неопходно смањити јавни дуг

Србија ове године структурним реформама мора да смањи јавни дуг како не би упала у дужничку кризу, каже члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Члан Фискалног савета Никола Алтипармаков упозорио је да Србија структурним реформама ове године мора да смањи јавни дуг како не би упала у дужничку кризу.

Према његовим речима, прошла година завршена је са јавним дугом од 60 одсто, док су расходи за камате порасли четири пута.

"То је јасан знак да Влада Србије мора нешто да уради. Неопходно је структруно прилагођавање, дакле мора се завршити реструктурирање јавних предузећа, пензијска реформа и рационализација запослености у државној управи. Ако то изостане, држава ће имати проблем, а проблем јавног дуга може ескалирати", рекао је Алтипармаков гостујући у Дневнику РТС-а.

Он је указао да евентуални ванредни избори у 2013. години не би значајно пореметили финасирање буџетског дефицита, али да су у овој години неопходне структурне реформе.

Алтипармаков је, ипак, истакао да је задуживање неопходно и да оно тренутно нема алтернативу.

"Ако се ове године спроводу реформе, оне ће дати ефекат тек 2014, 2015. и 2016. године и задуживање ће морати да се настави у том међупериоду", рекао је Алтипармаков и додао да је дугорочно веома проблематично задуживање ради попуњавања буџетског дефицита.

Он је поновио да је Фискални савет затражио да се ове године на свака три месеца контролошу расходи државе како би благовремено могло да се реагује, уколико се испостави да дефицит неће бити на планираном нивоу од 3,6 одсто бруто друштвеног производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво