Читај ми!

До стана уз помоћ државе

Грађани који испуњавају услове за субвенционисане стамбене кредите могу да предају захтеве банкама. Влада Србије усвојила је крајем децембра Уредбу о мерама подршке грађевинској индустрији кроз дугорочно стамбено кредитирање у 2013. години.

Влада Србије усвојила је крајем децембра Уредбу о мерама подршке грађевинској индустрији кроз дугорочно стамбено кредитирање. Грађани који испуњавају услове за субвенционисане стамбене кредите могу да предају захтеве банкама, речено је РТС-у у Националној корпорацији за осигурање кредита.

Владина уредба омогућава наставак субвенција за кредите за станове купљене у новоградњи. Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић најављује да ће измене Закона о планирању и изградњи омогућити јефтинију градњу и мање цене квадрата.

Држава је за субвенције стамбених кредита издвојила милијарду и 700 милиона динара, што је довољно за око 2.400 стамбених кредита. Камата је 4,5 одсто плус еурибор, а обавезно учешће је повећано са прошлогодишњих 5 на 10 одсто.

На пример, за кредит од 50.000 евра, чији је рок отплате 30 година, неопходно је обезбедити учешће од 5.000 евра. Кредит банке је 40 хиљада евра, а држава обезбеђује 10 посто, односно 5.000 евра, који се враћају последњих пет година отплате кредита без камате.

У истом примеру, месечна рата кредита ће 25 година бити око 230 евра, а последњих пет година 83 евра. Старосна граница за узимање субвенционисаних кредита не постоји, а морају се отплатити до 70. године живота.

"Од 2005. године пласирано је преко 15.000 субвенционисаних стамбених кредита, и у том периоду је укупно на терет буџета пласирано око 135 милиона евра", истакао је Саша Јовановић из националне корпорације за осигурање кредита.

Јовановић је рекао да су субвенционисани стамбени кредити, узевши у обзир да је њихова намена куповина првог стана и решавањње стамбеноог питања, најуреднији у отплати у односу на друге комерцијалне кредите.

Ипак, ко узме и овај најповољнији кредит, за 30 година вратиће бар два пута више од позајмљене суме, а у односу на просечну плату у Србији и цену изградње, имамо најскупљи квадрат стана у Европи.

"Тачно да је квадрат прескуп али је исто тако тачно да ми имамо највеће дажбине по квадрату у Европи. Нови закон о планирању и изградњи то ће довести у ред. Не може неко да рекетира бескућнике да би им давао локације. Најмања ставка у изградњи једног објекта је материјал, рад и градња објекта", нагласио је министар грађевине и урбанизма Велимир Илић.

Нови закон предвиђа брже добијање грађевинских дозвола и смањење накнада за грађевинско земљиште.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво