Читај ми!

Камион треба да заради кабриолет

Продаја аутомобила од почетка године на историјском минимуму. Упркос кризи, луксузни аутомобили се продају, па је тако један познати бренд 2012. продао 16 аутомобила у вредности од преко 2,2 милона евра. Било би нормално да прво купите камион, а следеће године, када њиме зарадите, купите кабриолет, саветују стручњаци.

Од почетка године у руке нових власника отишло је око 25.000 нових аутомобила, што је историјски минимум. Само у новембру, продато је 1.650 возила, а то је недовољно да око 25.000 запослених у том сектору прими плату и да се исплате режијски трошкови салона и сервиса.

С друге стране, луксузни аутомобили се продају као да кризе нема, па је тако један познати бренд 2012. продао 16 аутомобила у вредности од преко 2,2 милона евра.

Многи су ове године отишли у стечај, неки су увозили само оно наручено. За следећу 2013. нико нема ни пројекције тржишта, а некад најпопуларнији брендови сада заузимају од 5 до 6 одсто тржишта.

Велико изненађење јесте пад продаје домаћих аутомобила, и то "пунта" на само 2.200 возила, уз субвенције и бескаматно кредитирање, што није ни 10 одсто тржишта.

У удружењу увозника све очи су упрте у државу и њену интервенцију у 2013. години.

Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила и делова Србије каже да су, анализирајући финансијски резултат у 2012. години, дошли до закључка да је он лошији од најлошијег резултата 2011. године.

"Ако то поредимо са продајним резултатима, вратили смо се 10 година уназад. Резултат из 2012. је исти као и продајни резултат из 2002. године", каже Петровић.

Највећи пад продаје имала су такозвана доставна возила, и по њиховој продаји у 2012. години може се рећи да је привреда почела да штеди и да смањује активности.

Ролф Јирген Сејрле из компаније "Мерцедес бенц Србија" каже да је недавно дошао са тржишта Дубаија у Србију да би радио као директор.

"Први циљ јесте да подигнем продају комерцијаних возила. Комби и теретна возила су потребна свима у кризи, јер једино кад се ради може нешто да се заради. Било би нормално да прво купите камион, а следеће године, када њиме зрадите, купите кабриолет. То је реалан пут, а не обрнуто", истиче Ролф Јирген Сејрле.

Скоро невероватан успех, продају већу од домаће фабрике "Фијат" имала је чешка "Шкода" и фирма која је увози "Ауто Чачак". Власник "Ауто Чачка" добитник је признања "Привредник године", коју му је доделила Привредна комора Србије.

"Тајна мог успеха јесте рад. Гледамо да се следеће године ширимо и да број продатих возила буде као и ове године", рекао је Миленко Костић из "Ауто Чачка".

Наступајућа 2013. година донеће љубитељима аутомобила салон аутомобила у априлу, а увозницима нови изазов, јер је продаја у региону, а и у Европи, пала 10 до 20 одсто. Интересантно је да је број продатих луксузних аутомобила и даље процентуално висок, око 35 одсто тржишта, што значи да за богате кризе нема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се