Читај ми!

Све више откупљивача злата

Стотине радњи за откуп злата отворено је ове године у Србији. Услов за бављење откупом злата и сребра јесте регистрована фирма која производи предмете од драгоцених метала.

У Србији је ове године отворено на стотине радњи за откуп злата. Ако је судити по томе, чини се да грађани свој породични накит све чешће продају.

Да бисте се у Србији легално бавили откупом злата и сребра, пре свега морате бити регистровани као фирма која производи предмете од драгоцених метала. Десетине радњи које се баве искључиво откупом, јесу регистроване као произвођачи и имају жиг произвођача, али у пракси то баш и није тако.

Једна иста фирма чији је васник из Хрватске, отворила је десетине представништава широм Србије у протеклих неколико месеци. Како послују нисмо добили одговор од њих, јер су нам рекли да не желе сардању са медијима.

Ипак, од златара који нису хтели пред камере сазнајемо да дневно откупљују неколико килограма злата. Према подацима Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, злато извозе у Аустрију. До веће колиичне злата долазе тако што дају бољу откупну цену од златара.

Кажу да је оквирна цена за 14 карата 1.900 до 2.600 динара, али да се труде да дају што више нарочито ако неко има већу понуду по граму.

Власница златаре Драгана Мишковић каже да је с таквим падом злата немогуће држати откупну цену од 2.400 или 2.500 динара.

"Оно што сам ја чула, нису златари, те су радње поотваране код нас, како и зашто то вероватно знају ови што су пустили отварање", каже Мишковићева.

Интересантно је да је према закону који важи од прошле године можете бити произвођач предемета од драгоцених метала, али не морате обрадити ниједан предмет од злата или сребра, битно је само да имате прописано опремљен радионички простор.

Произвођаче предмета од драгоцених метала, па и радње за откуп злата, контролишу две инспекције, тржишна и група за надзор из Дирекције за мере и драгоцене метале.

Данка Павловић из Дирекције за мере и драгоцене метале каже да је пре неколико месеци пронађено 14 објеката који врше противзаконито откуп предмета од драгоцених метала и да су против њих покренути поступци.

У Дирекцији за мере и драгоцене метале кажу да је поменута фирма која се искључиво бави откупом злата и сребра контролисана у више наварата и да ради легално.

У тржишној инспекцији саопштавају да надзор у овој фирми нису завршили и да ће уколико буду уочене неправилности, у контролу бити укључени МУП, Управа царина и Управа за спречавање прања новца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се