Београд добија савремену велетржницу

На месту данашњег Кванташа, Београд ће добити савремену велетржницу средином 2013. године. Произвођачи ће лакше пласирати робу, а грађани, на једном месту, имати стандардизовану понуду, јефтинију и до 30 одсто.

У земљи за сада нема обједињене понуде пољопривредно прехрамбених производа, али ће средином 2013. године, на месту данашњег Кванташа, Београд добити савремену велетржницу. Произвођачи ће лакше пласирати робу, а грађани, на једном месту, имати стандардизовану понуду, јефтинију и до 30 одсто. 

Велетржница је пројекат по принципу јавно-приватног партнерства, а укупна докапитализација износи 27 милиона евра. 

На предвиђеном месту за велетржницу прво ће нићи хала за воће и поврће а касније, по фазама, седам хала за свеже месо, рибу, цвеће.

На докапитализацију, карактеристичну за објекте тог типа, позване су пре свега општине које тако решавају проблем пласмана својих производа, али и компаније које се баве логистиком и продајом воћа и поврћа. За сада је конкурисало 12 општина. 

Директор ЈП "Велетржница" Београд Драган Пушара каже да су предности, односно бенефити за улагаче индиректни.

"Обједињена понуда и лакши пласман на најзначајније тржиште у Србији, а то је београдско тржиште, затим одређена стопа и директног профита за оне улагаче који улажу у овакву врсту објеката. За потрошаче то су ниже цене, увођење нових стандарда, полиса квалитета", објашњава Пушара.

Општина Ивањица, на пример, једна од познатијих по квалитетним пољопривредним производима, проценила је да је ово исплатив посао.

Председник Општине Ивањица Миломир Зорић каже да је то значајан пројекат имајући у виду да је Ивањица једна од познатијих по производњи кромпира и малина.

"Сигурно да је то одлична прича да се пласирају производи и ми смо прихватили ту иницијативу одмах на почетку. Ми се надамо да ће то бити исфинансирано углавном од донаторских средстава", каже Зорић.

Изградњом велетржнице, кажу надлежни, смањиће се и ценовни шокови, па се неће дешавати да, као на пример летос, за само један дан парадајз поскупи четири пута.

Љиљана Станковић, помоћник министра спољне и унутрашње трговине каже да је огроман значај велетржнице за развој конкурентности у овој области и за развој промета.

"Ова велетржница ће свакако донети један нови конкурентски ниво цена и задовољство наших потрошача, пре свега, они ће бити снабдевени јефтинијим и свежијим производима", каже Станковићева.

У развијеним европским земљама као што је Италија, велетржнице у промету свеже хране учествују са 40 одсто, у земљама у развоју попут Мађарске и Пољске и до 65 процената, док је за сада код нас тај проценат занемарљив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво