Читај ми!

Како излечити "Галенику"

"Галеника" је прво јавно предузеће које ће држава понудити на продају у 2013. години, не би ли тако у буџет стигао део очекиваних 300 милиона евра. Синдикати желе докапитализацију, док економисти кажу да је продаја добро решење.

Од приватизације јавних предузећа у наредној години, Влада рачуна на око 300 милиона евра. Спекулисало се да ће новог власника добити "Телеком", а Влада Србије је одлучила да, пре тога, тржишту понуди "Галенику".

Синдикати би радије докапитализацију, а економисти кажу продаја је добро решење, али се неће добити много новца.

Ко је заинтересован за 67-годишњег некадашњег гиганта југословенске индустрије, знаће се после Нове године када се распише међународни тендер за стратешког партнера у "Галеници". Представницима радника план је образложио министар финансија и привреде Млађан Динкић.

"Министар Динкић тврди да је тренутна ситуација таква да једноставније и брже решење за 'Галенику' Влада тренутно не може да пронађе", каже Зоран Пантелић из Синдиката "Независност Галеника".

Према његовим речима, у уторак ће се обратити Влади са предлогом да се приступи докапитализацији јер, како каже, у синдикату сматрају да је то повољније решење.

Млађан Динкић истиче да Влада жели да осигура будућност "Галенике" тако што ће на међународном тендеру пронаћи озбиљног стратешког партнера.

"Више немамо намеру да обезбеђујемо гаранције за кредите за ликвидност, да фактички преваљујемо дугове 'Галенике' на јавни дуг грађане Србије", напомиње Динкић.

Огромни дугови

Претходни покушај продаје, пре три године није успео. Две фирме биле су спремне да плате само половину минималне цене од 200 милиона евра. Од тада ситуација је гора, дугови су достигли 170 милиона евра, а недостаје и 50 милиона обртног капитала.

Економиста Миладин Ковачевић оцењује да то што је за четири године "Галеника" акумулирала велике губитке, последица више ствари у сиситему, између осталог, односа међусобних плаћања произвођача, веледрогерија и Републичког фонда за здравствено осигурање.

"Галеника" је прва од јавних предузећа које ће држава понудити на продају у 2013. не би ли тако у буџет стигао део очекиваних 300 милиона евра.

Економиста Милојко Арсић сматра да је приватизација оправдана, чак и ако држава не добије неки велики новац по том основу.

"Сумњам да ће добити с обзиром на дугове и проблеме, али је важно за перспекитву те делатности, за запослене да Србија има још једну добру фабирку лекова", навео је Арсић.

Упућени кажу да су нереалне спекулације да би почетна цена за "Галенику" могла да буде 120 милиона евра.

"Имали смо раније те проблеме раније са "Телекомом", Јатом са "Галеником". У почетку се зацепе неки услови и на крају се покаже да купца нема", каже аналитичар Милан Ћулибрк.

У Министарству здравља кажу да они не одлучују о продаји "Галенике", али да би било најгоре када би фабрика стала. У сваком случају, како кажу, снадбевање лековима биће стабилно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво