Читај ми!

Цене струје и гаса мирују у јануару

Поскупљење струје и гаса се неће десити у јануару, а претходно морају да буду урађене социјалне карте и нов тарифни систем, рекла министарка енергетике Зорана Михајловић за РТС.

Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да струја и гас неће поскупети ни у јануару и да ће претходно бити урађене социјалне карте за угрожене грађане и нов тарифни систем.

Не треба лицитирати са процентом поскупљења, као ни са датумом када ће се то догодити, рекла је Михајловићева за РТС и додала да надлежни још нису разговарали о томе.

Истичући да струја и гас неће поскупети до краја године, министарка је најавила да ће социјалне карте за угрожене бити завршене до 31. децембра и да ће по новом тарифном систему, који би требало да буде готов у јануару 2013. године, они који троше највише струје за грејање плаћати и највише.

"Оно по чему се ова влада и министарство разликују од свих претходних јесте да смо ми ту да урадимо социјалне карте за социјално угрожено становништво и нови тарифни систем који ће бити много реалнији", рекла је Михајловић.

Према њеним речима, то значи да ће по новом тарифном систему они који буду трошили "много веће количине пре свега струје за грејање" плаћати већу цену.

"Социјалне карте за социјално угрожене потрошаче ће бити готове до краја ове године, а за тарифни систем очекујем да ће бити готов у току јануара", рекла је Михајловић.

Министарка је поновила и "да цене струје и гаса треба да иду горе" и да је то по свим калкулацијама потпуно јасно свима", објаснивши да "не можемо да дозволимо да ЕПС или "Србијагас" буду они који ће да трпе трошкове због ниске цене гаса или струје.

"Свакако следеће године иде раст цене струје и гаса и то неће бити у јануару, а свако лицитирање са ценом, датумом заиста није нити реално, нити смо ми о томе разговарали, нити смо правили калкуације када би то могло бити", рекла је министарка енергетике, развоја и заштите животне средине.

Она је навела и да је о захтеву ЕПС-а за поскупљенеј струје од 20 одсто данас први пут чула, објаснивши да такав захтев прво треба да дође у Агенцију за енергетику која даје мишљење, а потом влада и Министарство енергетике дају свој став.

Министарка сматра и да се по медијима много више пише о процентима него о реалном стању ЕПС-а као и о томе "шта ћемо да радимо са оних најмање 50 одсто грађана који не могу да плате свој рачун за струју" а за које ће социјалне карте бити израдјене до краја године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара