Читај ми!

Грађевинарима потребна помоћ државе

Грађевинској индустрији што пре потребна подршка државе, да би превазишла кризу, рекао Велимир Илић. Ресорни министар најавио спасавање посрнулих гиганата, попут Енергопројекта, Планума и "Ратка Митровића".

Србија би за две године могла да изгуби комплетну грађевинска индустрију, ако се не предузму хитне мере за превазилажење кризе у тој грани привреде, поручују грађевинари, док ресорни министар Велимир Илић обећава да ће држава подржати и наставити субвенционисање грађевинског сектора.

Влада Србије ће подржати и субвенционисати грађевинску индустрију у 2013. и 2014. години, поручио је Илић на конференцији "Домаћи материјали за будућност Србије" у Привредној комори Србије (ПКС).

"И даље остаје помоћ грађевинарству и Влада је јасна по том питању," рекао је Илић и додао да грађевинарство и грађевинска индустрија треба да буду мотор развоја Србије и да запошљавају што више радника.

"Срамота је да увозимо камен туцаник и друге скупе грађевинске материјале, а Србија располаже великим количинама тог и других материјала, по којима је раније била препознатљива у целом свету," рекао је Илић.

То мора да се промени и треба да субвенционишемо све који ће прећи на употребу домаћих материјала, рекао је он и додао да је недопустиво то што смо скоро у потпуности избацили дрво из употребе у тој области, а увозимо скупе грађевинске материјале.

"Све смо навикли да увозимо и у потпуности уништавамо домаћу индустрију грађевинског материјала, а хиљаду ствари можемо да производимо," нагласио је Илић и додао да треба што више укључити српске фирме и употребу домаћих материјала у изградњу инфраструктурних пројеката, које финансирају стране банке.

Он је указао да је то могуће тако што ће се домаће фирме и производи заштитити одговарајућим лиценцама и сертификатима, који би морали бити уграђени у грађевинске пројекте у Србији.

Уместо тога Србија је, како је истакао, постала "одграђена авлија у коју свако може да уђе и ради шта хоће и ништа не радимо да то спречимо".

Илић је најавио да је, осим помоћи грађевинској индустрији, у плану и подизање великих гарађевинских гиганата, који су "на коленима", као што су Енергопројект, Планум, предузеће "Ратко Митровић" и друге фирме.

Министар је позвао представнике грађевинске индустрије да дођу у то Министарство и дају корисне предлоге који могу да допринесу развоју тог сектора и да постану саставни део новог закона о планирању и изградњи.

Председник Удружења за грађевинарство ПКС-а Горан Родић упозорио је да би Србија већ за две године могла да изгуби комплетну грађевинску индустрију, ако не донесемо валидне законе и не запослимо домаћу индустрију, која ће постати конкурентна.

"Услови тендера у Србији су данас такви да домаћа оператива не може да конкурише, јер се захтева да, на пример, у задње три године имате реализацију послова вредних 100 милиона евра, што нико од наше оперативе не може да испуни," рекао је Родић.

Према његовим речима, грађевинарима је потребна развојна банка која ће их пратити одговарајућим гаранцијама, као и референтни послови у земљи, на основу којих ће та предузећа моћи да конкуришу и у иностранству.

Грађевинари су, на скупу у ПКС-у, поручили да нису недостижне седамдесете и осамдесете  године прошлог века, када су српске компаније градиле широм света, ако се суштински промени однос државе према тој грани привреде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара