Читај ми!

Споразум о јединственом надзору банака

Постигнут споразум о јединственом надзору банака у еврозони. То је кључни споразум у процесу одузимања финансијских овлашћења од појединачних чланица Европске уније. Европска централна банка добија велика овлашћења, а споразум отвара пут за директну помоћ европског фонда банкама.

Министри финансија Европске уније постигли су рано јутрос споразум о јединственом надзору банака у еврозони, после маратонског 14-сатног састанка у Бриселу, јављају светске агенције.

Тај споразум се сматра кључним у процесу одузимања финансијских овлашћења од појединачних чланица ЕУ. Политички споразум постигнут је пред почетак данашњег самита лидера 27 влада.

"Комад по комад, циглу по циглу, банкарска унија биће данас изграђена на овом првом фундаменталном кораку", рекао је комесар ЕУ за унутрашњу трговину Мишел Барније.

Политичким споразумом, који тек треба да одобри парламент, Европска централна банка (ЕЦБ) постаје надзорни орган за банке у 17 земаља ЕУ које користе евро и сваку другу земљу у Унији, која се придружи монетарлној унији.

ЕЦБ тиме добија велика овлашћења, а споразум отвара пут за директну помоћ европског фонда банкама - што се сматра суштински важним за помоћ Европи да се извуче из трогодишње дужничке кризе.

Према споразуму, банке са више од 30 милијарди евра активе, односно оне које представљају 20 одсто бруто домаћег производа својих националних економија, биће стављене под директан надзор ЕЦБ, која може да одлучи и да уведе надзор над било којом другом банком.

Споразум даје ЕЦБ широка овлашћења, укључујући овлашћења да додели или одузме дозволе банкама, истражује институције и финансијски санкционише банке које не поштују прописе.

Надзорни орган почеће рад у марту идуће године и постепено ће повећавати овлашћења до потпуне оперативности годину дана касније.

Још није познато колико ће банака бити под директним надзором ЕЦБ, званичници су изнели бројке од 100 до 200 банака, али и истакли да ће централна банка бити одговорна за све банке у еврозони, као и за оне у свим чланицама ЕУ које се придруже споразуму, а националне власти само ће извршавати њене налоге.

Ипак, можда најважнији елеменат споразума је отварање пута за директну помоћ европског фонда банкама на континенту.

Тај корак је од суштинског значаја пошто су слабе банке основни разлог финансијских проблема у ЕУ, јер су националне владе ослабиле сопствене финансије у покушају да помогну банкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара