Читај ми!

Акције "Телекома" ускоро на берзи

Очекујем да ће у неком краћем временском периоду, али то првенствено зависи од државе, акције "Телекома" бити на берзи, каже председник Комисије за хартије од вредности Зоран Ћировић. Свима којима су те акције додељене биће остављена могућност да их купују и продају, истакао је Ћировић.

Председник Комисије за хартије од вредности Србије Зоран Ћировић оценио је да ће се "Телеком Србије" ускоро појавити на берзи, али је истакао да то првенствено зависи од одлуке државе која је власник.

"Очекујем да ће у неком краћем временском периоду, али то првенствено зависи од државе, акције 'Телекома' бити на берзи и тако свима којима су те акције додељене бити остављена могућност да их купују и продају", рекао је Ћировић новинарима после округлог стола о ограничењима и могућностима институционалне тражње за државним хартијама од вредности.

Ћировић је рекао да држава, која је власник "Телекома", треба да одлучи који је то прави моменат када ће акције тог телекомуникационог предузећа бити укључене на Београдску берзу.

Подсетио је да су бесплатне акције "Телекома" подељене у априлу ове године, али је напоменуо да још нису укључене на трговање на Београдској берзи.

Од укупно једне милијарде акција "Телекома", 6,94 одсто акција добили су запослени и бивши запослени у тој компанији, а грађани 15 одсто.

Ћировић је рекао да је ситуација с другом великом државном компанијом "Електропривредном Србије" "мало другачија" и да не очекује брзи излазак тог јавног предузећа на берзу.

Према његовим речима, ЕПС још није спремна да изађе на берзу.

"ЕПС тек треба да прође кроз фазу корпоративизације, односно тек треба свој капитал да изрази у акцијама, дакле још нема ту структуру која омогућава да буде котирана на берзи", рекао је председник Комисије за хартије од вредности.

Ћировић је навео да у ЕПС-у прво треба да се капитал искаже у акцијама одређене номиналне вредности и да се види каква ће даља стратегија бити с том компанијом.

Округли сто "Институционална тражња за државним хартијама од вредности: ограничења и могућности" одржан је у Економском инстутиту у Београду у организацији тог института и УСАИД пројекта за боље пословање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара