Читај ми!

Почела градња "Јужног тока"

Градња гасовода "Јужни ток" почела свечаним отварањем у руском граду Анапи на Црном мору. Уверен сам да ће посао бити успешан, рекао руски председник Владимир Путин отварајући радове на изградњи. Почетку радова присуствовала и српска делегација са министарком енергетике Зораном Михајловић на челу.

У руском граду Анапи на Црном мору почела је градња гасовода "Јужни ток". Руски председник Владимир Путин свечано је отворио радове на изградњи. На свечаности приказан филм о "Јужном току", након чега се окупљенима обратио руски председник, јавила је Ружица Врањковић, извештач РТС-а из Анапе.

"Уверен сам да ће посао бити успешан. Хајде да почнемо", рекао је руски председник отварајући радове.

Путин је истакао да данас почиње градња веома великог пројекта који треба да осигура стабилно снабдевање гасом Европе, а најпре јужне Европе.

Према његовим речима, реализација овог пројекта биће спроведена по најсавременијим технолошким и еколошким стандардима, а Црно море неће бити угрожено.

На свечаности је после Путина говорио председник "Гаспрома" Алексеј Милер, који је истакао да ће "Јужни ток" обезбедити Европи апсолутну безбедност снабдевања гасом и навео да је реч о "историјском догађају", јер ће изградњом "Јужног тока" гас директно стизати до европских потрошача.

Према његовим речима, гасовод треба да реши више задатака: повећа испоруке Европи, уклони транзитне ризике, диверсификује маршруте испорука гаса, директно споји Русију и ЕУ и осигура апсолутно стабилне испоруке гаса.

Милер је истакао да ће гасовод бити изграђен строго по плану и да ће прве количине гаса кренути у децембру 2015. године. Окупљенима се обратио и директор "Јужног тока" Марсел Крамер.

Ресорни министри и представници влада учесница у пројекту градње "Јужног тока", по традицији, потписали су се на цев. У име Србије потпис је ставила министарка енергетике Зорана Михајловић, јавља извештач РТС-а.

Према речима министарке енергетике, почетак градње "Јужног тока" значиће покретање грађевинарства и машиноградње, али и свих делова индустрије.

"Доноси и могућност да као земља учествујемо, односно да имамо не само гасне централе него, евентуално. и неке фабрике дуж 'Јужног тока' које ће моћи да се снабдевају таквим енергентом, управо из Јужног тока. Ово је велики пројекат и на директан или индиректан начин требало би да запосли хиљаде људи", истакла је Михајловићева.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да је данашњи почетак градње "Јужног тока" на обали Црног мора јасан сигнал да ће тај гасовод бити направљен онако како је и речено.

"Са поносом смо гледали српску заставу која је била прва у низу земаља учесница 'Јужног тока'. Ово је најзад јасан сигнал свима да ће 'Јужни ток' бити изграђен онако како је и речено", рекао је Бајатовић агенцији Бета на церемонији почетка градње.

Бајатовић је додао да су директори свих компанија које су учеснице пројекта "Јужни ток" имали састанке и разговоре којима су присуствовали и банкари који намеравају да прате финансирање гасовода.

Инвестиција вредна 16 милијарди евра обезбедиће Европи енергетску сигурност.

Више пута је истицано да "Јужни ток" има стратешки значај за енергетску стабилност Европе, посебно земаља југоисточног региона, међу којима је и Србија, јер добија алтернативни правац снабдевања гасом из Русије.

Гасовод се финансира заједничким капиталом из Русије, Италије, Немачке и Француске. Акционари "Јужног тока" обећавају да ће гасовод бити у функцији већ 2015. године.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара