Читај ми!

Јефтинија роба из ЕУ

Због смањења царина на увоз робе, грађани Србије ће од следеће године производе из Европске уније куповати по нижим ценама. Бела техника, кућна хемија, аутомобили биће јефтинији, док цена прехрамбених производа остаје иста.

Грађани Србије ће производе из Еврпске уније од 1. јануара 2013. године куповати по нижим ценама, што ће повољно утицати на животни стандард становништва, речено је у Министарству трговине Србије.

Помоћница министара спољне и унутрашње трговине Бојана Тодоровић рекла је агенцији Бета да се, осим за најосетљивије производе, елиминишу све царинске стопе за индустријске производе.

Како каже помоћница министара, грађани Србије ће, услед додатног снижења царина, од следеће године моћи по нижим ценама да купују аутомобиле, белу технику, кућну хемију, намештај, техничке уређаје и многу другу робу, што ће се повољно одразити на животни стандард становништва.

Влада Србије усвојила је уредбу којом ће од 1. јануара 2013. године бити омогућено смањење царине за увоз неке робе из Европске уније. Смањење царина врши се према динамици коју је, кроз примену Прелазног трговинског споразума, Србија уговорила са Бриселом.

На пример, аутомобили са бензинским мотором од 1.000 до 1.500 кубика и са дизел мотором од 1.500 до 3.000 кубика увозиће се без царине.

За козметичке производе царина ће бити три одсто, осим за шампоне и пасте за зубе за које се укида царина. За телевизоре царина ће бити три уместо шест одсто, а три одсто царине биће и за уградне и микроталасне пећнице, машине за прање веша и усисиваче.

Тодоровићева је рекла да је код пољопривредних производа процес снижавања царина такође постепен и да се домаћа пољопривреда постепено прилагођава конкуренцији из ЕУ.

Производи са царинском заштитом

Према Прелазном трговинском споразуму постоје производи који ће имати царинску заштиту и након истека транзиционог периода све до уласка Србије у ЕУ.

Србија ће задржати царинску заштиту за све врсте меса, кланичне производе, јогурт, кисело млеко, маслац, разне сиреве, мед, кромпир, салата, краставце, кукуруз шећерац, поврће, суве шљиве, пшеница, брашно, кобасице, тестенине, џемове, воће, воћне сокове, јабуковачу, крушковачу, дуван, шећер и уље од сунцокрета.

"Да је наша пољопривреда конкурентна већ сада у односу на пољопривреду ЕУ, говори податак да се у размени пољопривредних производа између Србије и ЕУ из године у годину остварује суфицит са наше стране," навела је Тодоровићева.

То значи да Србија Европској унији продaје више пољопривредних производа, него што их купује из ЕУ.

Према њеним речима, споразум са ЕУ веома прецизно предвиђа све ситуације које би могле да утичу на угрожавање домаће производње од прекомерног увоза из Уније.

"У Споразуму постоји заштитна клаузула која предвиђа привремено подизања царина ако дође до наглог и прекомерног увоза било ког производа који би могао да угрози домаћу производњу. На нама је само да подацима докажемо да таква ситуација постоји," рекла је Бојана Тодоровић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво