Читај ми!

Кинези нуде партнерски однос за Прокоп

Кинески инвеститори нуде Влади Србије јавно-приватно партнерство за Железничку станицу Прокоп и део аутопута Коридора 11.

Кинески инвеститори све су активнији на српском тржишту. Прати их кинеска развојна банака Ексим, која је већ наменила око 850 милиона евра кредита изградњи аутопута од Појата преко Крушевца до Чачка, и дела Коридора 11 од Београда до Љига. Међутим, кинеским фирмама тај обим послова није довољан.

Први пут нуде Влади Србије јавно-приватно партнерство за два пројекта: Железничку станицу Прокоп и део аутопута Коридора 11 од Пожеге до Чачка.

Кинеска грађевинска фирма ФСДИ шеста по величини у свету понудила је да после изградње и финасирања ауто-пута и Прокопа заједно са Владом Србије новац од инвестиције врати путем наплате путарине и изнајмљивањем 150 хиљада квадрата пословног простора.

Овакав начин изградње био био би повољан и за пореске обвезнике а и за биланс задужења земље, тврде аналитичари.

"Овај начин који нуде Кинези добродошао је код нас јер уколико се оствари тај модел то би значило да Кинези финасирају у партнерски однос и тако не би било проблема за пореске обвезнике да после изградње отплаћују камату", рекао је економиста Махмут Бушатлија.

Консултатнт Милан Ковачевић каже да су веће шансе да са кинеским приватним капиталом уђемо у неку инвестицију, и да Кинези због непознавања тржиша и даље инсиситирају на држави као партнеру.

Ово је први пут да нека страна компанија понуди Влади јавно-приватно партнерство.

"Спремни смо да вашој влади понудимо партнерски однос за градњу станице Прокоп и дела Коридора 11. Имамо интерес да инвестиција буде заједничка, при чему би наша компанија уложено вратила из путарине или закупа пословног простора, како се договоримо. Надамо се после наше посете Влади и минстру Велимиру Илићу да ће се и ова наша понуда узети у разматрање", каже Џу Линдз из ФСДИ.

Кинеска фирма ФСДИ, која запошљава 240 хиљада људи, само прошле године имала је промет од 50 милијарди евра. Градила је највећу пругу на свету која спаја Кину и Тибет, дугу 2.350 километара и пругу Пекинг-Шангај, којом возови иду брзином од 486 километара на сат.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво