Читај ми!

Подршка ЕУ Народној банци Србије

Почео пројекат за развој капацитета људских ресурса у НБС. Пројекат финансира Европска унија, а техничку помоћ пружају централне банке Немачке и Чешке.

У Народној банци Србије обележен је почетак полугодишњег пројекта за развој капацитета људских ресурса у централној банци, који ће Европска унија из претприступних фондова финансирати са 250.000 евра.

Реч је о пројекту техничке помоћи централних банака Немачке и Чешке НБС, чији је циљ да се постигне већи степен усаглашености са стандардима управљања људским ресурсима и праксом централних банака ЕУ.

Вицегивернер НБС Ана Глигоријевић навела је на конференцији за новинаре да централна банка има значајну улогу на путу придруживања Србије Европској унији јер су јој Уставом и законима поверени постизање и очување ценовне и финансијске стабилности.

Такође је навела, да је велика одговорност НБС у свеобухватним тежњама земље да се трансформише привредни систем, очува стабилност динара и примене европски стандарди банкарског пословања.

"Успешно испуњење ових циљева и спровођење потребних реформи могуће је уколико се преузму и примене знања и најбоље праксе из искуства других централних банака", рекла је Глигоријевић и додала да се НБС определила за сарадњу са централним банкама Чешке и Немачке јер са њима већ има успешну сарадњу.

Према њеним речима, резултат спровођења овог пројекта требало би да буду савременији, ефикаснији људски ресурси, чиме се стварају основ и механизми за професионализацију и унапређење рада запослених у НБС, а тиме и целе институције.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер истакао је да Унија подржава развој независне централне банке која не може постојати без улагања у развој људских ресурса напомињући да централне банке пролазе кроз снажне промене јер се очекивања и влада и тржишта мењају у новом окружењу које карактерише економска криза.

То ставља централне банке у ситуацију да се прилагођавају и јачају своје капацитете и вештине, при чему је драгоцен допринос размене искустава са другим централним банкама, навео је Дежер.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм рекао је да само јака и независна НБС може да користи свој пуни потенцијал због чега је међународна заједница изразила забринутост после измена правног оквира за пословање НБС у августу.

Како је нагласио, нове измене закона почетком овог месеца, усмерене на јачање независности НБС, представљају значајан корак ка јачању професионалности тог важног играча на финансијском тржишту.

Управљање људским ресурсима треба да буде камен темељац будуће стратегије развоја централне банке, а стручна радна снага неопходан је предуслов за пуно коришћење капацитета НБС, навео је Вилхелм.

Народна банка Србије је још од 2008. године корисник ЕУ фондова за претприступну помоћ кроз разне пројекте.

У сарадњи са Европском централном банком 2008. године покренут је пројекат за анализу потреба, односно регулаторног и оперативног пословања банке, а сарадња је настављена кроз ЕУ пројекат "Јачање институционалних капацитета НБС", који се спроводи од 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара