Читај ми!

Европа заинтересована да инвестира

Премијер Србије Ивица Дачић састао се са члановима делегације Европске инвестиционе банке, који су рекли да су заинтересовани за пројекте у области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике. Потписн уговор о зајму од 100 милиона евра за мала и средња предузећа.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) заинтересована je за пројекте у области инфраструктуре, пољопривреде и енергетике у Србији, речено је у разговору чланова делегације те банке са премијером Ивицом Дачићем.

Премијер Дачић разговарао је са потпредседником ЕИБ Дариом Сканапиеком о ангажовању те банке у Србији, при чему је наглашено да треба убрзати реализацију пројеката, како би новац брже стизао до реалног економског сектора.

Током ове и 2013. године приоритет ЕИБ у финансирању пројеката у Србији биће изградња друге фазе Коридора 10, обилазнице око Београда, развој малих и средњих предузећа, железнице, путева и мостова, локалне инфраструктуре, као и објеката здравства и просвете.

Представници ЕИБ и две српске финансијске институције данас су потписали уговоре о зајмовима у вредности од 100 милиона евра, са циљем пружања подршке малим и средњим предузећима као и инфраструктурним пројектима које промовишу локалне власти.

"Зајмови који су потписани са две локалне банке унапредиће приступ малих и средњих предузећа дугорочним изворима финансирања", рекао је Дарио Сканапиеко.

Сканапиеко је указао и да ови зајмови, такође, представљају наставак веома успешне сарадње измедју ЕИБ са "Рајфајзен банком" и "Ерсте банком".

Од 711 милиона евра кредита одобрених прошле године, Србија је повукла око 576 милиона евра, рекао је потпредседник ЕИБ.

Сканапијек је напоменуо да је у оквиру кредита АПЕКС за мала и средња предузећа, који одобрава Европска унија, Србији одобрено око 250 милиона евра: крајем 2011. године 150 милиона, а јануара 2012. године још 100 милиона.

Од 2001. до краја 2011. године, ЕИБ је Србији одобриo укупно око 3,7 милијарди евра, од којих је Србија повукла око 1,7 милијарди евра.

Премијер Дачић је потпредседника Европске инвестиционе банке обавестио о активности Владе Србије за финансијску консолидацију и оживљавањe привреде, наводи се у саопштењу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара