Читај ми!

Алексиначки шкриљци на мети Руса

Руска групација ЗААБ заинтересована за експлоатацију уљних шкриљаца из лежишта код Алексинца.

Још једна руска компанија, Групација ЗААБ је, осим НИС Гаспромњефта, заинтересована за прераду уљних шкриљаца у Алексинцу.

Групација ЗААБ, која се бави експлоатацијом нафте и уљних шкриљаца, је саопштила да је почетком ове године обавестила српско Министарство енергетике, рударства и просторног планирања о заинтересованости за тај пројекат.

"У писму од 7. фебруара 2012. обавестили смо тадашњег министра Оливера Дулића о нашем начелном интересовању, затражили додатне информације и укратко га упознали с нашим завидним искуством на том пољу", истиче се у саопштењу те групације, поводом недавне изјаве министра рударства Милана Бачевића у Москви да је НИС заинтересован за прераду шкриљаца у алексиначком басену.

Групација ЗААБ бави се експлоатацијом нафте у каспијском басену и Канади, где има концесије на експлотацију и прераду шкриљаца у две канадске провинције, а одговарајуће пројекте развија и на Блиском истоку, у Јемену и Катару.

Бачевић је, после заседања српско-руског Међувладиног комитета за сарадњу у Москви, изјавио да су осим НИС-а, из ранијег периода компанија Фушун из Кине и једна естонска компанија показале интерес да се пријаве на тендер за експлоатацију и прераду уљних шкриљаца у алексиначком басену.

Бачевић је рекао да очекује да ће Влада Србије крајем децембра расписати тај тендер.

Он је раније ове године најавио да ресорно Министарство намерава да интензивира пројекат истраживања и експлоатације уљних шкриљаца, из којих би Србија за 10 година могла годишње да добија око 1,5 милион тона синтетичке нафте.

Процена Министарства је да наша земља располаже са око две милијарде тона резерви уљњих шкриљаца, од којих су само у алексиначком басену потврђене резерве од 400 милиона тона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара