Читај ми!

Продаја обвезница - ризик и зарада

Продајом еврообвезница обезбеђено финансирање буџета до лета. Уместо најављених пола милијарде долара, продајом обвезница Влада обезбедила 750 милиона долара. Стручњаци кажу да је задуживање било нужно.

Само месец и по пошто је продала милијарду долара обвезница, држава се јуче поново на исти начин задужила на светском тржишту и то 750 милиона долара. Тај новац на наплату доспева за пет година, а у међувремену држава ће плаћати годишњу камату од 5,45 одсто.

По повољним условима обезбеђено је финансирање буџета у првој половини наредне године, кажу у Влади. Задуживање је било нужно оцењују стручњаци, а Влади одају признање да је добро припремила и одрадила посао.

"Јуче је тржиште било веома повољно, па смо желели да обезбедимо средства за прву половину наредне године", навео је министар финансија и привреде Млађан Динкић.  

Он је рекао да не жели да буде буде у ситуацији да се недељно обезбеђују средства за плате и пензије, као када је преузео Министарство.

Инвеститори су били спремни да купе седам пута више обвезница него што је Влада понудила, и то повољније него што су пре неки месец куповали словеначке обвезнице. Камата је и проценат ниже него приликом претходне продаје пре месец и по, додуше и рок за наплату је упола краћи - пет година.

"У свету камате и даље падају због успоравања привреде, нарочито еврозоне. Што се тиче Србије очекивања су позитивна за наредну и 2015. и 2016. годину. Очекује се да ће бити већи раст и мањи ризик и отуда тражња за хартијама", рекао је Драгослав Величковић из банке Сосијете женерал. 

Чак 167 инвеститора из целог света хтело је да купи хартије државе Србије.

Никола Алтипармаков из Фискалног савета каже да углавном амерички пензиони и инвестициони фондови имају вишак средстава који уместо у Америци по један одсто пласирају тржиштима у развоју по пет до шест одсто.

Фискални савет поново упозорава да нам је јавни дуг преко мере и да ће на крају године бити између 60 и 65 одсто.

"Ово је било нужно зло, са новим задуживањем нисмо ни ближе ни даље од кризе јавног дуга за коју је кључно смањење дефицита, и структурне мере задуживања државе су само последица дефицита и структурне неравнотеже", рекао је  Алтипармаков.

Економиста Зоран Грубишић каже да је то стратегија куповине времена и да се на овај начин терет прилагођавања пребацује на будуће генерације.

Ипак, како каже, добро је што су у питању дугорочне обвезнице па не доспевају у овим кризним временима.

"Треба бити опрезан, јер ће време за отплату дугова доћи", рекао је Грубишић.

Влада је, кажу стручњаци, одрадила добар посао - тешко да је на бољи начин и јефтиније могао да се обезбеди новац да се покрије минус у буџету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара