Читај ми!

Залет кинеске авио-индустрије

Кина почиње инвестицију у такозвани "напредни" авио-мотор, за који планира да буде оперативан до 2025. године. Упоредо ради и на цивилном авиону "Ц919" намењеном средњим линијама, који ће бити директан конкурент "Боингу" и "Ербасу".

Кинеска авиоиндустријска корпорација" (AVIC) инвестираће почетних 10 милијарди јуана (1,6 милијарди долара) у развој кинеског авионског мотора, јер Кина жели да ухвати корак са осталим земљама, објавили су државни медији.

Кинеска државна компанија AVIC ће инвестирати новац у истраживање и развој "напредног" мотора у првој фази програма који ће трајати до краја 2015. године, објавио је лист Чајна дејли.

Кинеске компаније би у развој тог кинеског мотора за авионе могле да инвестирају укупно 100 милијарди јуана, пренела је француска агенција АФП, позивајући се на кинеску агенцију Синхуа.

AVIC већ производи моторе за мање цивилне авионе, као и за војну авијацију и нада се да ће до 2025. моћи да понуди један напреднији мотор, указала је Синхуа, не наводећи појединости.

Кина такође развија већи цивилни авион "Ц919" који треба да представља изазов доминацији авиоиндустријских џинова, као што су "Боинг" и "Ербас", али ће тај авион користити мотор који производе америчка компанија "ГЕ Авијација", подружница "Џенерал електрика" и француска аерокосмичка групација "Сафран".

Произвођач планиране летилице "Ц919", "Кинеска корпорација за комерцијалне авионе" (COMAC), добила је ове седмице 50 поруџбина за те планиране авионе, чиме су укупне поруџбине повећане на 380, без обзира што развој "Ц919" јос није окончан.

COMAC планира да "Ц919" по први пут полети у 2014. и да га изнесе на тржиште у 2016.

Летилица "Ц919" имаће до 168 седишта и максимални долет од 5.555 километара, чиме ће постати директан конкурент "Боингу" и "Ербасу" у сектору средњих линија који учествује са 70 одсто на кинеском тржишту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво