Два милиона евра иновативним компанијама

Компанијама из Србије је Фонд за инвестициону делатност доделио милион и деветсто педесет хиљада евра кредита за иновативне пројекте.

Фонд за инвестициону делатност доделио је милион и деветсто педесет хиљада евра кредита за иновативне пројекте 14 компанија у Србији.

Стручна комисија вредновала је не само идеје, већ и колико је могуће план претворити у услугу или производ који се може пласирати на тржиште региона и Европе.

Средства су додељена из претприступних фондова Европске уније и у сарадњи са Светском банком.

Група инжењера из "Ембреинтреина" осмислила је уређај који мери мождане таласе код људи са неуролошким болестима и преноси те податке преко паметних телефона. За уређај су заинтересоване неке западноевропске клинике.

"Сви елементи су ту. Једино што нам је требало је неки старт, нешто баш овог типа, јер јако је тешко објединити све те ствари одједном", рекао је Иван Глигоријевћ из "Ембреинтреина".

У Србији и окружењу слаба је понуда сировина за воћне јогурте, што је подстакло компанију "Десинг" да у производњу уведе нову технологију, објашњава Татјана Радуловић.

"Износ за који смо ми аплицирали је око 200 хиљада евра и то би значило много за сам развој новог производа, за освајање новог тржишта и уопште за развој наше фирме", рекла је Радуловић.

Фирме које је одабрао тим међународних стручњака имају изузетан потенцијал за иновације и велике шансе да успеју на тржишту, сматра министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

"Посебно ми је драго да најбоље идеје долазе из свих делова Србије и да се подједнако односе на различите области попут машинства, медицине, прехрамбене индустрије", рекао је министар.

Европска унија је светски извозник број један који будућим чланицама помаже да допринесу том европском успеху.

"Европска унија финансира земље које ће бити њени чланови и иновационе пројекте да би припремила земље као што је Србија да буду јаке, конкурентне и равноправани чланови Европске породице", рекао је заменик шефа делегације ЕУ Адриано Мартинс.

Програм за који се пријавило 146 фирми биће настављен и следеће године а важно је то што се помаже суфинансирању и до 70 одсто буџета сваког пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво