Ускоро руски кредит

Руска влада ускоро би требало да донесе одлуку о кредиту од једне милијарде долара за помоћ српском буџету за ову и следећу годину, најавио министар Милан Бачевић у Москви.

После потписивања протокола заседања српско-руског Међувладиног комитета за сарадњу, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић изјавио је да би руска влада до краја године требало да донесе одлуку о кредиту од једну милијарду долара за помоћ српском буџету.

Бачевић је рекао да се реализација тог кредита, односно прве транше, у висини од 300 милиона долара може очекивати до краја године.

Руски министар енергетике Александар Новак, који је са Бачевићем копредседник Комитета, рекао је да је руско министарство финансија добило од српске стране званични захтев за кредит и да се сва за то потребна документа налазе "у фази разматрања".

"У најскорије време биће донета одлука о том питању", рекао је Новак.

"Српска страна обратила се званичним захтевом за кредит у висини од једне милијарде долара, од тога 300 милиона долара за ову годину и 700 милиона за 2013. године", прецизирао је Новак.

"Министар Новак ме је обавестио да ће након захтева које је послала Влада Републике Србије руска влада да се изјасни о реализацији тог захтева, у најскорије време, можда колико ове недеље или следеће недеље, у влади Русије расправљати о томе, али да очекује позитиван исход, као што очекује комплетна српска јавност, јер такво обећање постоји од септембра", навео је министар.

"Није ишло жељеном динамиком и темпом, али "није тако лако обезбедити. Обавестили смо саговорнике да је прва транша намењена за покривање буџетског дефицита који је био много висок и са тим решавамо да премостимо јануар, који је, кад је реч о уплатама и пуњењу буџета, најпроблемитичнији у свим државама, па и у Србији", рекао је Бачевић.

Према његовим речима, преостали износ од 700 милиона долара можемо да повучемо у две или три транше следеће године.

Начелни споразуми постоје, остварени су још у септембр. Сад треба да их потврди и руска влада и очекујемо да се догоди у најскорије време, можда у наредних неколико дана, закључио је министар.

Скупштина о "Јужном току" почетком децембра

Министар Милан Бачевић најавио је да би Скупштина Србије на првој седници у децембру требало да гласа о давању статуса националног пројекта за гасовод "Јужни ток".

Завршен је просторни план посебне намене за реализацију гасовода "Јужни ток" и рок за јавни увид у тај документ истиче 6. децембра. Након тога, Скупштина ће се на првој следећој седници изјаснити о већ припремљеном нацрту закона којим ће тај пројекат добити статус националног значаја, рекао је Бачевић.

Новак је подсетио да је 29. октобра "Гаспром" са Србијом потписао коначно инвестиционо решење, а да ће 7. децембра званично почети реализација пројекта у граду Анапи, на југу Русије, где ће бити заварен први шав на цевима и где су, како је додао, позвани сви министри енергетике земаља кроз које ће гасовод пролазити.

"Процес изградње гасовода почиње од тог тренутка, али знате да у оквиру изградње постоје одређене етапе у вези са избором земљишних парцела, припремних радова који ће почети у децембру у свим земљама, па и у Србији", рекао је руски министар новинарима.

Према његовим речима, сами радови на изградњи гасовода у Србији ће почети 2013. године.

Током заседања Међувладиног комитета, Новак је посебно истакао чињеницу да је Србија прва земља са којом је "Гаспром" потписао инвестиционо решење за гасовод и подсетио да је вредност радова 1,7 милијарди долара, да ће кроз Србију протицати 40 милијарди кубних метара гаса годишње, а на реализацији пројекта бити упослено око 2.000 људи.

Како је нагласио Новак, висок ниво сарадње две земље заснован на текућим и предвиђеним пројектима предствља чврст темељ за изградњу стратешког партнерства Русије и Србије.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво