Читај ми!

Месо постало луксуз

Ни честа појефтињења меса због смањене куповне моћи становништва не утичу на већи промет у месарама. Због суше и високих цена сточне хране у лошој ситуацији су и произвођачи товљене стоке.

Смањена куповна моћ ограничава и потрошњу меса. Зато ни честа појефтињења скоро свих категорија меса не повећавају промет у месарама. Није лако ни произвођачима товљене стоке јер не знају како ће, због несташице кукуруза и друге сточне хране, прегурати зиму.

Месаре су постале као продавнице луксузне робе. У време беспарице за многе је месо постало недоступна намирница.

"Месо се продаје као што се некада продавао бензин – 'дај за хиљаду динара', сада овде за 200 или 300 динара, више и не гледају пошто је шта", истиче месар Урош Берар.

У лошем положају су и они који производе месо. Војвођански паори испразнили су оборе јер је суша додатно утицала на повећање цена сточне хране. Иста слика је и у другим деловима Републике.

"Када сам ушао у тај посао ја сам морао да наставим, хтео-не хтео, јер ја не могу товљенике од 50 килограма поклати него их морам дотерати до краја, па, како ми буде", наглашава сточар Драгомир Бабић.

Пре месец и по дана, килограм живе мере био је 240 динара. Сада се товљеници продају по 200 динара.

"Истовремено је дошло и до већег увоза свих врста меса, посебно свињског по повољним ценама и тако обарају цену домаћим произвођачима", истиче Милан Простран из Привредне коморе Србије.

Прошле године је за девет месеци увезено меса и прерађевина у вредности од 38,8 милиона долара. У истом периоду ове године, за увоз тих намирница дато је 52,2 милиона долара. Стручњаци кажу да је сада најважније да сточари што пре добију обећане субвенције, како би сачували бар приплодну стоку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво