Читај ми!

Еврообвезнице "покриле" прво полугође

Влада Србије обезбедила је редовно финансирање државе за прву половину следеће године продајом еврообвезница на међународном финансијском тржишту. Продато је свих понуђених 750 милиона долара петогодишњих еврообвезница, по два одсто нижој каматној стопи него прошле године.

Влада Србије продала је еврообвезнице на међународном финансијском тржишту. Продато је свих понуђених 750 милиона долара петогодишњих еврообвезница, по камати од 5,25 одсто, што је за два одсто ниже од оне коју је пре годину дана постигла претходна влада.

У Министарству финансија верују да је то знак да тржиште озбиљно сагледава програм фискалне консолидације нове владе и план буџета за 2013. годину, којим ће бити преполовљен буџетски дефицит.  

Продајом еврообвезница обезбеђено је редовно финансирање државе за прву половину следеће године, потврђено је РТС-у.

Иначе, укупна тражња била је чак 3,8 милијарди долара, што је скоро осам пута више од иницијалне понуде која је износила 500 милиона долара. Како наводе у Министарству финансија, то им је омогућило да током трговања побољшају услове продаје, додатно снизе каматну стопу и повећају обим продаје еврообвезница на 750 милиона долара.

У трговању српским еврообвезницама учествовало је 167 финансијских инвеститора из читавог света.

Највише инвеститора било је из САД (47 одсто) и Велике Британије (27 одсто). Следе инвеститори из Немачке (осам одсто), Хонгконга (четири одсто), Данске, Аустрије и Холандије (по два одсто) и Русије и Швајцарске (по један одсто), саопштило је Министарство финансија и привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво