Читај ми!

Улагање привлачно "на други поглед"

Инвестиције у Србији три пута су мање него прошле године. Инвеститори и локалне власти слажу се да српско тржиште има потенцијала, али кажу да је Србија добра "на други поглед", кад се победе предрасуде и баријере.

Заинтересованих за улагања у Србији има, али је инвестиција три пута мање него прошле године, када смо са три милијарде евра били рекордер у региону. За десет месеци уложено је само 600 милиона евра, кажу у Агенцији за страна улагања.

Ни следеће године не можемо да очекујемо више од милијарду евра, ако не будемо више уложили у енергетику, телекомуникације, инфраструктуру.

Међутим, локалне власти где већ послују стране компаније и инвеститори слажу се да Србија има потенцијал.

Један од водећих произвођача грађевинског материјала француски у свету "Сен Гобен" купио је фабрику "Карбон" у Тополи и обећавају запошљавање и још улагања.

"Истраживали смо и утврдили да су наши српски партнери поуздани, да је ово тржиште које расте и тражи квалитетне производе", каже Томас Росек из "Сен Гобена".

Северније, у Зрењанину, немачки "Дрекслмајер" шири производњу и запослиће још 600 људи.

"Као у стара времена, од 700 до 800 људи ради у једној смени. Постоји и једна шира друштвена улога, јер је код њих 120 трудница на боловању", напомиње градоначелник Зрењанина Иван Бошњак.

Ипак, Војвођани нису задовољни, јер су за десет месеци имали само 165 милиона евра инвестиција. Како најављују надлежни, очекује се 500 милиона евра улагања.

"Члан једног пословног клуба недавно ми је рекао да је Србија добра на други поглед. Дакле, кад се победе предрасуде и баријере које постоје и кад се дође до података да компаније попут 'Боша' и 'Дрекслмајера' послују овде успешно, схвате да може добро да се ради", истиче Александар Стојков из Фонда за подршку инвестиција у Војводини.

Потенцијал Београда може да се мери и другачије.

"Београд кад устане попије бар милион шољица кафе. То је чист доказ потенцијала града", каже градски секретар за привреду Александар Милошевић.

Улагања у земљи мања су због избора, али и снижавања кредитног рејтинга и кризе у Европи. И земље у окружењу озбиљније су кренуле у борбу за инвеститоре, често дајући и веће подстицаје, па ће Влада Србије морати да се помучи како би оставрила циљ, две и по милијарде страних инвестиција у 2013. години.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво