Домаће фирме на Коридору 11

Министар грађевине Велимир Илић рекао је ће на Коридору 11 бити укључено више од 3.000 домаћих радника и најавио да ће аутопут од Београда до Чачка бити завршен за 38 месеци.

Домаће грађевинске фирме "Планум" и "Енергопројект нискоградња" укључиле су се данас у изградњу аутопута од Љига до Прељине, на Коридору 11, а министар грађевине Велимир Илић је најавио да ће само на тој деоници бити ангажовано више од 3.000 домаћих радника.

Илић је у месту Брђани, где је "Планум" започео изградњу трасе аутопута и два тунела "Брђанин" и "Савинац", најавио да ће цео аутпут од Београда до Чачка бити завршен за 38 месеци.

Министар је рекао да ће "Енергопројект " ових дана започети радове на изградњи тунла "Шарани" и да ће тако укупно бити отворено пет градилишта од Љига до Прељине.

Илић је истакао да је укључивање домаћих фирми у градњу тог аутопута веома важно и навео да ће "Планум" добити аванс 15 милиона евра, а "Енергопројект" седам милиона.

Министар је навео да је јако важно и да радници буду на време плаћени с обзиром да су многи домаћи путрари пропали зато што нису на време добијали новац.

"Успели смо за стотинак дана да доведемо све у ред с обзиром да смо решили питање аванса, ПДВ-а, царине, грађевинских дозвола и експропријације, рекао је Илић, нагласивши да се сада аутопут од Љига до Прељине гради по закону.

Министар грађевине је рекао да ће од сада главни извођач азербејџанска фирма "Азвирт" моћи да ради пуним интензитетом, с обзиром да су је у претходном периоду кочили нерешени имовинско правни односи.

Према његовим речима, комисија која је задужена за преговоре са кинеским фирмама заинтересованим за градњу деоница Коридора 11, данас је одабрала најповољније, а тај избор би Влада Србије требало да потвреди на седници, идуће недеље.

Министар је казао да ће након тога моћи да склопи уговор, с обзиром на то да је већ договорено да нам кинеска "Ексим банка" да 850 милиона евра за Коридоре 11 и градњу попречног аутопута Појате -Прељина.

Илић је рекао да ће Кинези градити деонице од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, али и од Београда до Обреновца, где ће се градити велики мост преко Саве и сурчинска петља.

Градња ауопута од Љига до Прељине у дужини од 40 километара, финансира се средствима азербејџанског кредита од 300 милиона евра и предвиђено је да "Азвирт" обави 51 одсто радова, а домаће фирме 49 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара