Читај ми!

Французи купили "Карбон"

Француска компанија "Сен Гобен Вебер" купила фабрику грађевинског материјала "Карбон" у Тополи. Верица Калановић рекла да само политика заснована на подршци привреди, инвестицијама и отварању нових радних места има перспективу.

Један од водећих светских произвођача грађевинских материјала, француска компанија "Сен Гобен Вебер" објавила је данас да је купила приватну фабрику "Карбон" у Тополи, а износ аквизиције је пословна тајна.

"Карбон" тренутно има око седамдесет радника, а представници "Сен Гобен Вебера" истакли су да неће бити отпуштања, већ нових запошљавња и најавили улагања, између осталог, и у реновирање постојећих погона.

Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић истакла је да ће улазак те реномиране компаније у Србију донети нови квалитет, не само у асортиману грађевинског материјала, већ и преношењу знања на домаће стручњаке у тој области.

Калановићева је истакла да Влада Србије чини значајне напоре да управо оваквим компанијама које се одлуче да инвестирају у нашој земљи омогући олакшице и подстицаје и значајним реформама побољша пословни амбијент.

Она је закључила да само политика заснована на подршци привреди, инвестицијама и отварању нових радних места има перспективу.

Генерални директор компаније "Сен Гобен Вебер" Милан Лукић подсетио је да та компанија у Србији послује већ пету годину кроз три ћерке компаније, "Исовер", "Ригипс" и "Вебер", који запошљавају више од 100 радника, од којих већина ради за "Вебер". 

Он је рекао да француска компанија продаје производе за фасаде, лепила за керамику, фуг масе и производе за унутрашње радове не само на тржишту Србије, већ и у околним земљама – Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској.

Лукић је напоменуо да је пре последње куповине фабрике у Тополи, та компанија инвестирала 2007. у Апатин и 2008. године у Новом Саду. 

Он је рекао да је "Сен Гобен Вебер" у Србији лане остварио промет од 10 милиона евра, а "Карбон" у Тополи седам милиона евра, па очекује да ће укупан овогодишњи промет после аквизиције износити око 17 милиона евра.

Томас Росак, генерални делегат и регионални менаџер компаније изјавио је да је годишњи обрт те компаније, основане 1665. године, 2011. износио више од 42 милијарде евра.

Имамо производњу у више од 60 земаља, а производе продајемо у преко 120 земаља, рекао је Росак и додао да је компанија пре 10 година усвојила стратегију за одрживи развој, која подразумева производњу грађевинских материјала високе енергетске ефикасности и комфора. 

Оценивши да је Србија поуздан партнер за пословање, с повољним географским положајем, стручном радном снагом и растућим тржиштем, он је најавио намеру компаније да настави да инвестира.

Отправник послова амбасаде Француске Жак Кудре изразио је уверење да ће трансфер технологија омогућити "Карбону" да додатно развије лепезу производа и повећа тржишни потенцијал.

"Карбон" је компанија основана 1951. године у бившој Југославији и до данас се развила у једног од водећих домаћих произвођача грађевинских материјала, а има и новоизграђени производни погон са линијама за течне и прашкасте грађевинске производе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара