Читај ми!

Експанзија трговине златом

Цена злата у последњих десет година порасла вишеструко. Иако за сада грађани не могу физички да тргују златом, постоји могућност куповине јединица инвестиционих фондова или хартија од вредности и трговања на берзи.

У последњих десетак година цена злата порасла је вишеструко. Откуп злата постаје добар бизнис, па мењачнице све чешће откупљују злато. Грађани за сада не могу физички да тргују златом, али постоји могућност куповине јединица инвестиционих фондова или хартија од вредности и трговања на берзи.

Стара препорука за штедњу гласи: трећину иметка држати у некретнинама, трећину у новцу а трећину у злату. Овај савет важи када се има. Када се нема, онда се продаје и последњи комад накита.

"Постоји интересовање грађана, поготово због садашње ситуације кризе и свега осталог. Грађани се све више одлучују да мењају своје комаде накита", наводи Милан Тадић из ВИП мењачнице.

Један од главних разлога за експанзију трговине златом, јесте цена која је у последњој деценији са 300 долара прошле године, достигла вредност од 1900 долара за унцу. Највећи штедиша злата је Народна банка, која око пет одсто укупних девизних резерви држи у злату.

Највећи проблем штедње у злату јесте велики купопродајни распон.

Ако сте разочарани ситуацијом на тржишту капитала, а спремни сте на берзанску игру, могуће је куповати инвестиционе јединице компанија које тргују златом.

"Ове године у Европи је за 15 одсто порасла тражња за златом управо због тога што куповина злата чини одређен вид заштите у односу на валутни ризик са којим је свака светска валута суочена", истакао је аналитичар Илирике, Игор Поповић.

Цена злата варира и зависиће од исхода председничких избора у Америци. Тако је унца, што чини 31 грам, више вредела прошле године.

"Прошле године смо имали јаку експанзивну политику у Америци што је довело до максималне цене од 1930 долара по унци. Међутим, како је глобална економија ушла у стагнацију, ове године цена није прелазила 1800 долара", навео је ФХ лидер Никола Булајић.

Највеће економије у развоју, а то су Кина, Бразил и Русија, за сада су и највећи купци злата.

Да ли ћете се и ви одлучити за штедњу или обрт, зависи од имовног стања, али са златом у џепу нико није банкротирао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара