Читај ми!

Измена тарифног система, па поскупљење

Поскупљења струје неће бити док се не измени тарифни систем, истакла министарка енергетике Зорана Михајловић, додавши да то зависи и од одлуке Владе. Могући проценат поскупљења и даље није познат.

Министарка енергетике Зорана Михајловић потврдила је РТС-у да још увек неће бити поскупљења струје, иако се у јавности све чешће чује да из Европске уније препоручују да би у наредих годину и по струја требало да поскупи три пута по 10 одсто.

"Чињеница је да ће цена струје следеће године да се повећа, али у ком проценту још увек се не може рећи. Основни услов за то је измена тарифног система и увођење социјалних карата да би се говорило о реалнијој цени електричне енергије", истакла је министарка.

Како је објаснила, говори се о различитим процентима поскупљења струје – од 60 до 80 одсто. 

"Задржала бих се на ономе што ће Влада донети као своју одлуку. Наравно, онда када се буде формирао нови тарифни систем", додала је Михајловићева.

На скупу Дански дан енергетске ефикасности министарка је најавила да ће за десет дана бити познати нови износи подстицајних (фид-ин) тарифа за производњу струје из обновљивих извора енергије.

Како је истакла, највероватније ће висина неких фид-ин тарифа бити повећана, а неких смањена, а за неке ће вероватно бити промењено и време трајања тих подстицајних мера.

Министарка је истакла да радна група Министарства енергетике ради на томе и да је пресипитивање висине фид-ин тарифа уобичајено и у другим земљама јер су неке од њих већ смањиле или укинуле те подстицајне мере.

Михајловићева је најавила и да ће почетком следеће године, односно на крају ове грејне сезоне, држава обезбедити топланама почетак уградње калориметара да би се прешло на мерење грејања по утрошку.

Како је истакла, и локалне самоуправе ће имати обавезу да помогну становништву да се уведе мерење по утрошку, јер, како је додала, сиромашно становништво неће моћи да издржи трошкове увођења тог система.

"Посветићемо се максимално повећању енергетске ефикасности у комуналној индустрији, посебно у топланама, које што пре треба да почну да производе и топлотну и електричну енергију и да што више користе обновљиве изворе енергије за свој рад", рекла је Михајловићева.

Министарка је најавила да ће Влада до краја ове године усвојити закон о рационалној употреби енергије и да ће до краја 2012. године бити завршена и стратегија развоја енергетике до 2025. године.

Када је реч о енергетској ефикасности, Михајловићева је истакла да је Србија у складу са стандардима ЕУ преузела обавезе да до 2018. године повећа енергетску ефикасност за девет одсто.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара