Читај ми!

Гашење непрофитних јавних предузећа?

Јавна предузећа која не буду могла да опстану и за која се не нађе стратешки партнер и решења кроз социјалне програме, могла би да буду угашена, рекао министар Расим Љајић. Млађан Динкић негира да ће идуће године бити продати Телеком, Скијалишта Србије и Аеродром "Никола Тесла".

Jавна предузећа за која не буде могуће наћи решење кроз социјалне програме и стратешко партнерство вероватно ће бити угашена, рекао је потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић.

"Неки ред мора да се уведе, ова агонија мора да престане једног дана, јер сви заједно то плаћамо. Немогуће је одржавати системе који не могу да опстану сами на тржишту", поручио је Љајић.

Министар је подвукао да је важно наћи решење и за те људе и да предузећа нађу стратешка партнерства како би наставила пословање.

"Сигурно је да ће за поједина јавна предузећа бити неопходно или да се приватизују или да се тражи стратешко партнерство", рекао је Љајић.

Влада Србије уопште није разматрала могућност продаје било ког јавног предузећа у овом тренутку, изјавио Љајић.

Он је истакао да су све приче о продаји појединих предузећа преурањење, јер ни на једној седници Владе није било речи о том питању. Међутим, он каже да то није тема од које ће Влада бежати.

"Ми имамо интерес да посебно решимо проблеме предузећа у реструктурирању. Њихов број је велики, 174, а у тим фирмама ради око сто хиљада људи", рекао је Љајић.

Ограничење маржи само до краја године

Уредба о ограничењу маржи за основне животне намирнице на десет одсто важити само до краја ове године, рекао је Љајић. Он је додао да ће се цене виталних производа формирати на слободном тржишту.

"Од 1. јануара престаће и забрана извоза неких ратарских култура. Таква мера је била ограниченог карактера, и она је последица овогодишње суше. Она је била је нужна због очувања ценовне и тржишне стабилности", објаснио је Љајић.

Такође, Љајић је изјавио да је Србија у завршној фази приступања Светској трговинској организацији (СТО), и да за то нико не поставља услов производње генетски модификоване хране.

"Све земље имају на располагању могућност да то питање реше у складу са сопственим интересима а на располагању су им мере за ограничења и контролу трговине тим производима", додао је Љајић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара