Читај ми!

Пољопривреди потребан подстицај

Циљ Владе Србије je да се преполови дефицит и да се омогући стимулисање пољопривредне производње, изјавио министар пољопривреде Горан Кнежевић, и најавио скоро доношење закона о подстицајима у привреди.

Министрар пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је да је циљ Владе стимулисање пољопривредне производње, подсетивши да би већ у децембру могао да буде усвојен предлог закона о подстицајима у привреди.

"Имамо толико новца колико можемо да се пружимо пошто је циљ ове владе да преполови дефицит који је био више од шест одсто и у расподели тог новца сви у влади су имали такта и довољно жеље да енергетици и пољопривреди, где Србија има можда и највеће ресурсе, омогући да се стимулишу произвођачи", рекао је Кнежевић у Јутарњем програму РТС-а.

"Један од наших стратешких циљева је да аграрни буџет буде пет одсто укупног буџета Србије и то ћемо остварити 2014. године. Сигуран сам у то", поручио је Кнежевић.

Кнежевић је напоменуо да је једна од великих замерки Европске комисије била да су до сада мере у пољопривреди биле ад-хок и често мењане па чак и два, три пута годишње.

"Наш циљ је био да направимо један амбијент који би био препознатљив за пољопривредне произвођаче", рекао је Кнежевић и подсетио да је једна од првих ствари које је Министарство пољопривреде урадило предлог закона о подстицајима у привреди за који се нада да ће већ у децембру бити усвојен заједно са буџетом Србије.

Пољопривредни произвођачи ће тиме имати предвидив амбијент и моћи ће да прилагоде своју производњу и знаће коју политику држава води у аграру.

Министар је најавио да ће почети да се решава и проблем наводњавања и додао да ће највећи део од инвестиција предвиђених аграрним буџетом отићи управо за те намене.

Говорећи о интересовању неких компанија из Абу Дабија да улажу у пољопривредни сектор у Србији, Кнежевић је рекао да је наша идеја била улагање у заливне системе и помоћ пољопривредним фирмама у реструктурирању.

Кнежевић је истакао да држава од тих фирми у стечају нема никакве користи те да је идеја била да домаће и стране фирме, међу којима и из УАЕ, купе део власништва у тим фирмама и почну да раде посао.

"Они земљу не могу однети из Србије, они ће донети технологију, уложити огромна средства у заливне системе и сигурно помоћи да се аграр развије што боље", објаснио је Кнежевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара