Читај ми!

Пољопривредна земљишта под лупом

Спорне приватизације пољопривредних комбината биће испитане почетком наредне године. Тиме ће се бавити тужилаштво, полиција и Министарство финансија и привреде, најављује министар Млађан Динкић, уз оцену да моћни поједници, неретко, не дозвољавају пољопривредницима да дођу до земље.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће држава формирати тимове који ће испитати сумњиве приватизације пољопривредних комбината и рад стечајних управника по Војводини, а и у другим деловима Србије, јер постоје оправдане сумње да је ту било малверзација.

"Криминалу у располагању пољопривредним земљиштем треба стати на пут и испитати да ли стечајни управници у разним случајевима у Војводини и у Србији генерално, раде у интересу државе, пољопривредника, или крупног капитала који је изазвао лошу приватизацију", рекао је Динкић новинарима у Сенти.

Он је, после пуштања у рад нове машине за сушење дувана у фабрици "Јапан тобако интернешенал", поручио да држава мора бити јача од оних који имају новца и да "коначно земља припадне онима који су у стању да је обрађују и за то плаћају ренту држави".

"Овде у Сенти, а сигуран сам и у другим војвођанским општинама, хиљаде хектара се обрађује, а да држава ни динара не добија од тог закупа. Јендоставно, тај закуп се не плаћа и нико им то није ни тражио раније. Мислим да ту морамо да коренито променимо ствари", истакао је Динкић.

Подстицај производњи за извоз

Динкић је пустио у фабрици компаније "Јапан тобако интернешенал" (ЈТИ) у Сенти нову машину за сушење дувана, која је део овогодишњих улагања те компаније од 40 милиона долара у Србији.

Пуштањем у рад нове машине капацитет за производњу дувана у фабрици биће повећан за 20 одсто.

Динкић је том приликом истакао да су, од његове последње посете фабрици 2006. године, у Сенти видљива улагања од 140 милиона долара уложена у том периоду.

Министар привреде је истакао да га је обрадовала вест да ће фабрика у овој години извести цигарета и дувана за 35 милиона долара, што је три пута више него лани.

Према речима Динкића, значајан задатак је да се у будућности обезбеди наводњавање земљишта, чиме би принос дувана могао да буде повећан за два до три пута.

Министар финансија је нагласио да ће влада подржавати свакога ко инвестира и запошљава у Србији, а посебно ако је производња намењена извозу и додао да циљ треба да буде да све инвестиције прати додатно запошљавање.

"Јапан тобако интернешенал" у Београду и Сенти запошљава 320 људи и ангажује више од 600 узгајивача дувана и сезонских радника.

Динкић је напоменуо и да је приликом посете Токију разговарао са челницима ЈТИ којима је поручио да компанија треба да појача програме друштвене одговорности за институције у Сенти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије