Читај ми!

Дуг пут до награде

Услови у којима жене послују тешки су и сложени па је сваки предузетнички подухват раван подвигу. Од првог самосталног предузетничког корака до награде за најуспешнију пословну жену, пут је дуг и тежак. Најуспешнијим женама додељене награде "Златни цвет за жену змаја."

Од укупног броја малих и средњих предузећа у Србији, 26 посто чине фирме са женама на челу. У односу на европски просек од 33 посто, то и није мали број. Међутим због услова у којима жене у Србији послују сваки предузетнички подухват је сложен и пун изазова. Најуспешнијим предузетницама, Удружење пословних жена доделило је награду "Златни цвет за жену змаја."

Од првог самосталног предузетничког корака до награде за најуспешнију пословну жену, пут је, кажу, дуг и тежак.

Како истиче предузетница Јована Јаковљев, бити жена предузетник у Србији је веома тешко, али границе се померају.

"Личним примером и сваким својим поступком трудим се да својим сарадницима покажем да ми жене много тога можемо урадити и променити", објашњава Јаковљева.

Предузетница Биљана такође сматра да је тај посао тежак, али пун изазова и да све те тешкоће резултирају успехом. Како додаје жене су много упорније и успешније у бизнису којим се баве.

Мада се ствари мењају и даље су жене у Србији углавном власнице предузећа само на папиру, док менаџерске послове обављају мушкарци. Истраживање, које је урадило Министарство економије, показало је да иако их је недовољно у приватном бизнису, оне су врло способне и важан су део економије Србије.

"То је препознато и у развијеним економијама и мислим да смо на добром путу да и ми дођемо у ту фазу да женско предузетништво не буде третирано само као социјална категорија у смислу домаће радиности", истиче Сања Поповић Пантић, председница Удружења послових жена

У предузетничкој утакмици жене, кажу, нису равноправне с мушкарцима - имају мање некретнина у власништву и теже долазе до средстава да би одржале или прошириле бизнис.

Верица Калановић, министарка за регионални развој, каже да Влада мора да урадимо много на промоцији женског предузетништва али не само декларативно да жене буду квота и украс него "суштински да их подржавамо и кроз повољније кредите и кроз посебне програме, кроз промоцију и едукацију, као и кроз фаворизовање жена ментора у подстицајима за буђење женског предузетниства".

У Хрватској, на пример, Влада је усвојила Стратегију развоја женског предузетништва, чиме је женама олакшано да опстану у приватном послу. Таква иницијатива, кажу у Удружењу пословних жена, постоји и код нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије