Читај ми!

Ирак, шанса за српске грађевинаре

Српски грађевинари су добродошли у Ирак, порука је коју су званичници у Багдаду пренели министру Расиму Љајићу. До краја ове године привредно-политичка делегација Србије посетиће Багдад и усагласити конкретну сарадњу у више области.

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић договорио се у Багдаду са представницима Владе Ирака да до краја године у ту земљу дође привредно-политичка делегација из Србије, како би се усаглашена конкретна сарадња у области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде и трговине.

Потпредседници Владе Ирака Рош Нури Шаваис и Салех ал Мутлак обавестили су потпредседника Љајића да је Ираку у наредном периоду потребна изградња два милиона стамбених јединица, 5.000 школа, 40 савремених болница и 7.000 километара нових путева и да је учешће српских грађевинских компанија у тим пројектима добродошло, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Потпредседник Ал Мутлак рекао је после састанка са Љајићем да постоје различити модалитети заједничких улагања и наступа српских и ирачких фирми на тржишту те нафтом богате блискоисточне државе.

Љајић је у одвојеним разговорима са двојицом потпредседника ирачке Владе, уговорио и потписивање споразума о економско-техничкој сарадњи и споразума у областима трговине и телекомуникација који би требало да буду закључени у најскоријем периоду и чијим би потписивањем био створен правни оквир за повратак привредника из Србије на тржиште Ирака.

"Договорили смо се да потпишемо кровни споразум о економско-техничкој сарадњи и у том споразуму ћемо навести области где реално постоји обострана спремност и потенцијал за сарадњу", рекао је Љајић.

Истовремено, различитим министарствима у Србији и Ираку, биће омогућено да склапају сличне споразуме у оквиру својих ресора, где ће бити наведени конкретни пројекти на којима две земље могу да сарађују, рекао је Љајић новинарима након разговора у Багдаду.

Љајић се током дана састао и са министром трговине Ирака Хајрулахом Бабикиром, као и са министром грађевина Мухамедом ал Дараџијем.

На одвојеним састанцима је договорено да седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Ирака буде одржана почетком 2013. у Београду, као и да буду интензивирани напори како би привредне коморе Србије и Ирака склопиле споразум о сарадњи.

Љајић је обишао и Багдадски међународни сајам, на коме излажу и поједине фирме из Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се