Од трошаџије до Кир Јање

У последње две године кредити стагнирају а, упркос кризи, штедња је порасла за три милијарде евра. Сваки становник Србије задужен је у просеку са по 750 евра, односно две просечне плате.

Сваки становник Србије задужен је у просеку са по 750 евра, односно две просечне плате. Највећи део задужења настао је протеклих година, а нових задужења, кажу банкари, све је мање - јер је све мање кредитно способних клијената.

Економски систем који се после 2000. године заснивао на задуживању и потрошњи очигледно је превазиђен, па банке сада не знају шта са вишком новца, посебно јер нико не враћа позајмице на време.

"У банкарском сектору има довољно новца и извора финансирања. Већи проблем је где и на који начин квалитетно да се упосли", каже Дејан Тешић, председник ИО АИК банке.

Већ две године, задуженост становништва је на истом нивоу - око пет милијарди евра. Међутим, све се више касни и у отплати рата.

"Можемо рећи да је дошло до повећања доцњи и броја корисника кредита који су у доцњи. За сада то још није толико забрињавајуће", рекао је Ђорђе Ђорђевић из Војвођанске банке.

Ненад Лучић из Фолкс банке каже да су поново актуаекни субвенционисани стамбени кредити,  али да није забележено неко веће интересовање у односу на претходни период.

Када расте задуживање, расте и друштвени производ. На питање када ће бити боље, одговор је дала гувернер Јоргованка Табаковић.  

"У кратком року не можемо очекивати знатно убрзање кредитне активности и значајнију редукцију проблематичних пласмана, али ће и то уследити са економским опоравком који се очекује од наредне године и који треба донесе квалитетније инвестиције и постављање финансијске ситуације", рекла је Табаковићева.  

Србија још тражи економски модел који ће бити комбинација потрошње и инвестиција. Када је реч о привреди, за сада се размишља о упошљавању обавезне девизне резерве на штедне улоге због кредитирања извоза, са чиме ће ускоро бити упознат и ММФ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара