Читај ми!

Штетне за здравље, корисне за буџет

За почетак наредне године Влада Србије најављује петогодишњи план повећања акциза на цигарете. Да би се спречио шверц, тај план требало би усагласити на нивоу региона. Ове године од акциза се очекује око 90 милијарди динара, односно више од 10 одсто прихода у државну касу, што је највише у региону.

Због усаглашавања са прописима Европске уније, држава ће свој део колача у цени паклице цигарета морати да утростручи наредних година - па ће цигарете бити све већи луксуз. Министарство финансија најављује петогодишњи календар да би дуванџије знале када ће се акцизе повећавати. Да би се спречио шверц, тај план требало би усагласити на нивоу региона.

Штетно за здравље, али корисно за државну касу. Од паклице цигарета која кошта 150 динара, само кроз акцизе, у буџет одлази 92,5 динара. Ове године очекује се око 90 милијарди динара, односно више од 10 одсто прихода у државну касу, што је највише у региону.

Кристијан Кринг из компаније "Јапан Тобако Интернационал" каже да је продаја смањена, али то не значи да су људи престали да пуше.

"То је највећа опасност јер би могли да замене легалне канале илегалним каналима куповине. Зато је важно да се поштује куповна моћ потрошача и да се акцизе не повећавају нагло. То ће осигурати и сигурне приходе у буџет", каже Кринг.

За почетак наредне године Влада најављује петогодишњи план повећања акциза.

"С обзиром да смо ове године ишли са решењима која су била резултат кризе не желимо да се било која индустрија, па и дуванска не зна и да не може да има предвидивост пословања", каже државни секретар Министарству финансија и привреде Влајко Сенић.

Пре чланства у Европској унији Србија ће акцизе морати да усклади са европским. То значи да ће се акциза на дуван са 33,5 евра на хиљаду цигарета, повећати на 90 евра. Исто важи за све земље у региону.

Министар финансија Црне Горе Милорад Катнић каже да би било добро да се заједнички направи пут повећања акциза у наредних пет или 10 година да би се достигао европски стандард без поремећаја тржишта или без мотивације за сиву економију.  

"Ако имамо нагли раст акциза онда су грађани и привредници мотивисани да шверцују робу с друге територије где су оптерећења нижа", каже Катнић.

Због наглог раста акциза, у Румунији је од 2005. године до 2010. свака трећа цигарета била нелегална. У региону највише акцизе су у Хрватској, а дуванџије кажу да је тамо 15 одсто цигарета нелегално, због чега им је буџет прошле године остао без 53 милиона евра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се