Читај ми!

Ускоро нацрт закона о "Јужном току"

Идуће недеље биће позната прва верзија нарта закона о "Јужном току", кажу из Министарства енергетике. Закон би требало да буде усвојен у Скупштини до краја године, истиче министарка Зорана Михајловић, а њиме ће се регулисати питање експропријације земљишта за изградњу гасовода.

Прва верзија нацрта закона о "Јужном току" биће завршена идуће седмице, саопштили су из Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Србије. Сврха тог закона је да се олакшају и убрзају процедуре за изградњу гасовода Јужни ток кроз Србију, истакли су представници Министарства новинарима у Београду.

Министарка Зорана Михајловић рекла је да прву верзију нацрта закона о "Јужном току" припрема "Србијагас" и да ће га током следеће седмице доставити Министарству на дораду.

"Закон би требало да буде донет у Скупштини Србије до краја године", навела је Михајловићева.

Како је речено, закон о "Јужном току" требало би да регулише и питање експропријације земљишта за изградњу гасовода и да убрза израду документације и процедуре издавања дозвола за изградњу.

Носилац пројекта изградње деонице гасовода "Јужни ток" кроз Србију је руско-српско предузеће "Јужни ток Србија" са седиштем у Швајцарској, у којем руски "Гаспром" има 51 одсто власништва, а српско државно предузеће "Србијагас" 49 одсто.

Гасовод "Јужни ток" допремаће руски гас до потрошача у ЕУ.

По ранијим проценама, укупна вредност пројекта изградње гасовода "Јужни ток" требало би да буде 15,5 милијарди евра, од чега је 10 милијарди за полагање подводне деонице у Црном мору, а 5,5 милијарди за копнене радове.

Прве количине гаса требало би да буду испоручене до краја 2015. године, а да гасовод до краја 2017. године достигне пун капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

Скупштина акционара компаније "Јужни ток Србија" донела је 29. октобра коначну инвестициону одлуку о почетку изградње тог гасовода кроз Србију.

По информацијама "Србијагаса", очекује се да ће годишњи приход од транзита гаса кроз Србију бити око 200 милиона евра.

Радови на изградњи "Јужног тока" у Србији требало би да почну децембра ове године припремним радовим у општини Врбас, на изградњи једне од две компресорске станице у Србији. У децембру би требало да почне и изградња гасовода у Русији.

По подацима "Србијагаса", процењена вредност изградње око 470 километара гасовода кроз Србију је око 1,7 милијарди евра, капацитет ће бити 40 милијарди кубних метара природног гаса годишње, а на радовиме ће бити запослено око 2.000 људи.

Гасовод би у Србију из Бугарске требало да уђе код Зајечара, а да изађе код Суботице, на граници са Мађарском.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара