Читај ми!

Штедња грађана већа од дугова

Девизни депозити грађана већи су скоро две милијарде евра од њихових дуговања. Штедишама ће овог месеца бити исплаћено 200 милиона евра камата, а да би се стимулисала динарска штедња, порез на девизне камате повећан је са 10 на 15 одсто.

У недељу, односно месец штедње, ушли смо са 7,8 милијарди евра депозита. Познато је да су грађани задужени за око шест милијарди евра, па је јасно да су много већи повериоци него дужници. Већ неколико година камате на штедне улоге се смањују, па стручњаци кажу да недеља штедње нема више значаја као пре неколико година, када су камате биле двоструко веће.

Уз то, радост за штедише је мора за банке, јер се сваког новембра на име камата на орочене улоге клијентима исплати више од 200 милиона евра. Због предвидивости рока исплате, банке сада стимулишу дуже штедне рокове.

"То је битно пре свега да бисмо имали стабилност финансирања и онда да на тај начин то пренесемо и на кредитну политику. Извесно је да би део тих средстава могао да се преусмери у неке стратешке гране за привреду", каже Дејан Тешић из "АИК банке".

Пре неколико година, на сваки орочени евро банке су морале да на рачуну Народне банке држе 40 центи, или 40 одсто на име обавезне резерве. Сада је тај износ смањен у просеку на 28 одсто. Ипак, иако се камате смањују, оне се не преносе аутоматски на нижу цену кредита.

Чињеница је да су на тржишту Србије камате знатно више него у региону, тако да каматне стопе на штедњу имају тенденцију пада.

"Сама цена кредита, односно каматна стопа по кредитима, зависи од низа фактора односно од самих извора финансирања које банка има. Један од извора финансирања је штедња грађана, али свакако банке користе и крос бордер кредите. У комбинацији тих извора финасирања формира се и цена, али то је само један од фактора", каже Јелена Петровић из "Фолкс банке".

Пре годину дана, евро је вредео 100,78 динара, 12 динара или 12 одсто мање него сада. Толика је и међугодишња инфлација у динарима. Тако је штедишама остала реална зарада од орочених камата на годину дана у просеку од 4,5 одсто.

То је било исплативије од динарске камате, која је тек покривала годишњу инфлацију. Отуда се стручњаци залажу да се цела година прогласи годином штедње, како би се отклонила сумња да се сваког новембра нешто непредвиђено дешава са курсом.

"Због транспарентнијег пословања и због здравије климе уопште, требало би боље искоритити ових недељу дана или месец дана како би се промовисали сви производи које банке имају и продужили на годину дана. То би било добро и здраво за финансијски сектор, за банкарски сектор, да би се спречиле спекулације и грађанима омогућило да планирају на дужи рок", каже економски консултант Владимир Круљ.

Од краја октобра ове године повећан је и порез на девизне камате са 10 на 15 процената. То је још један покушај стимулисања динарске штедње, која се не опорезује. Ипак, за значајнију штедњу у динарима треба још сачекати док дугорочно не оборимо инфлацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се