Читај ми!

НБС тражи измене закона

Централна банка затражила хитне измене Закона о Народној банци због усклађивања с прописима ЕУ. У образложењу, које је потписала Јорованка Табаковић, наводи да је њихов циљ - јачање положаја централне банке, пре свега свих аспеката њене независности и самосталности.

Народна банка Србије предложила је Скупштини да по хитном поступку усвоји нове измене и допуне Закона о Народној банци, да би се ускладио са прописима Европске уније и обезбедио континуитет у раду органа те институције. Поједине претходне измене, из августа, негативно су оценили и Европска комисија и Међународни монетрани фонд уз образложење да нарушавају самосталност централне банке.

Тачно три месеца од када су усвојене промене закона о централној банци, гувернер Јоргованка Табаковић предложила је нове измене.

У образложењу, које је потписала, наводи да је њихов циљ - јачање положаја централне банке, пре свега свих аспеката њене независности и самосталности.

Нове измене Закона о Народној банци једина су тачка дневног реда нове седнице парламента, коју ће посланици почети у четвртак.

"Уводи се консекутивно деловање, односно избор чланова, органа централне банке што значи да ће се као што је било предвиђено старим законом за чланове Савета НБС да се бирају председник на пет година, остали чланови на четири, три, две и једну годину, то се исто уводи и за вицегувернере као и за директора Управе за надзор", каже Весна Ковач, председница Одбора за финансије Скупштине Србије.

Када је Закон о НБС прошли пут промењен, из Брисела су стигле критике: Измене и допуне Закона о НБС из августа озбиљно доводе у питање независност централне банке и тиме представљају велики корак назад у усаглашавању са правним тековинама ЕУ. Једном од измена крши се Уговор о ЕУ, јер се укида право на судску контролу у случају разрешења гувернера.

Весна Ковач каже да ово иде у циљу јачања сарадње са ЕУ и да је то главни разлог да се врше измене и допуне.

Званично, хитност усвајања предложених измена тражи се јер 5. новембра истиче рок за избор чланова Савета чија се дужина мандата овим изменама мења. А незванично, то се ради и због ММФ са којима преговори почињу за 12 дана и који је такође имао критике на раније измене. Остаје само да се види колико су ове нове измене у складу са сугестијама и Европске комсије и ММФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се