Читај ми!

Нови закони из области финансија и привреде

Завршена јавна расправа о закону о порезу на добит правних лица и о закону о јавним предузећима. Припремљен и Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијамао, саопштава Министарство финансија и привреде.

Министарство финансија и привреде Србије саопштило је да је завршена јавна расправа о закону о порезу на добит правних лица и о закону о јавним предузећима. Министарство наводи да ће закон о порезу на добит правних лица обезбедити веће приходе у буџету и једноставније пословање компанија у Србији.

Нови закон уводи опорезивање услуга (по одбитку) по стопи од 25 одсто које правна лица из Србије плаћају фирмама које су регистроване у "пореским рајевима". Циљ законодавца је да се спречи одлив неопорезивих прихода.

Од пореских подстицаја задржавају се пореско ослобађање за велике инвестиције, чија су улагања већа од милијарду динара и запошљавају најмање 200 радника, као и општа инвестициона олакшица.

Министарство наводи да је разлог доношења закона о јавним предузећима професионализација рада јавних предузећа, именовање директора преко јавних конкурса како би се добио што бољи менаџмент, као и усклађивање за Законом о привредним друштвима.

Законом о јавним предузећима треба професионализовати рад и повећати ефикасност управљања на републичком и локаном нивоу, наводи се у образложењу.

Министарство финансија је саопштило и да је припремило је Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, којим би требало да се уреде рокови измирења обавеза у комерцијалним, уговореним трансакцијама и увести редовност у плаћању.

Нацрт закона објављен је на сајту Министарства и отворена је јавна расправа, чиме је свим заинтересованим странама пружена прилика да дају сугестије за унапређење текста Нацрта и предложе конструктивна решења.

Циљ је да се због повећања ликвидности српске привреде, пре свега малих и средњих предузећа, скрате рокови плаћања између јавног сектора и привредних субјеката, као и између самих привредних субјеката, успостави редовност у плаћању новчаних обавеза и тиме спречи неблаговремено измирење обавеза.

Одредбе овог закона примењују се на уговоре након 31. марта 2013. године.

Текст нацрта закона предвиђа да рок за измирење новчаних обавеза између привредних субјеката не може бити дужи од 60 дана, а јавни сектор треба да у року од 45 дана треба да измири обавезе према привредним субјектима.

Предвиђене су и казне и затезне камате за све који не поштују рокове предвиђене у нацрту овог закона, а за непоштовање одредби биће кажњена и одговорна лица у привредним субјектима и у јавном сектору.

Одредбе о скраћењу рокова плаћања не односе се на потрошаче. Изузетак по питању рокова плаћања направљен је код регистрованих пољопривредних газдинстава и задруга, у случају када набављају репроматеријал када се могу уговорити дужи рокови.

Како се наводи, коначан текст нацрта објављен је на сајту Министарства финансија и привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара