Читај ми!

"Слатки рат" Србије и Хрватске

Због забране извоза шећерне репе, неки хрватски прерађивачи су незадовољни јер су, како кажу, са произвођачима у Србији унапред уговорили и платили производњу шећерне репе, а због уредбе нису могли да је увезу. Српска страна је спремна да направи изузетак, уколико хрватске компаније доставе доказе о плаћеним авансима. Представници Хрватске кажу да се тражи решење.

Уредба о привременој забрани извоза сунцокрета, соје и шећерне репе која је ступила на снагу 6. септембра и траје до краја године изазвала је прави шећерни рат Хрватске и Србије.

Неки хрватски прерађивачи су незадовољни јер су, како кажу, са произвођачима у Србији унапред уговорили и платили производњу шећерне репе, а због уредбе нису могли да је увезу. Српска страна је спремна да направи изузетак, уколико хрватске компаније доставе доказе о плаћеним авансима.

Хрватска страна тврди да је реч о 10 уговора вредних 28 милиона евра за 616.000 тона шећерне репе, кажу у Министарству трговине. Српска страна није имала увид у осам, наводно плаћених уговора за 406.000 тона шећерне репе.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић каже да у неким од тих уговора стоји одредба да се уговор неће примењивати у случају више силе или мера државних органа које се односе на евентуалну забрану извоза.

"Према томе, једино решење јесте наставак ових договора, разговора. С наше стране постоји спремност под условима о којима сам говорио. Дакле, да добијемо доказе о плаћеним авансима и плаћеним фактурама", рекао Љајић. 

Представници Хрватске кажу да се тражи решење. Весна Гантнер из Министарства пољопривреде Хрватске каже да је било разговора да би било изузећа за оно што је уговорено и за онај део који је плаћен.

"На крају закључак је да изузећа у случају ове године неће бити. Сада да примиримо евентуалне наводе о рату шећера и некаквом заоштравању. Тако нешто не долази у обзир. Оно што ми тежимо и што ћемо реализовати су добросуседски односи и помоћ уколико можемо пружити Србији", рекла је Весна Гантнер.

Хрватски медији преносе тврдње тамошњих привредника да је Србија прекршила одредбе међународних споразума о слободној трговини. У Србији, пак, тврде да су све урадили у складу са прописима, а пре одлуке о забрани извоза обавестили и Европску комисију, чији представници показују разумевање за такав потез.

"Летос је Србију погодила велика суша и српске власти су нам се обратиле са захтевом да се дозволи забрана извоза неких производа, али крајње орочених и ограничених због ванредних околности. Тако да је ова забрана ступила на снагу. Репа није извезена, а власти су переузеле обавезу да ће сви стари споразуми који су потписани пре лета бити поштовани", каже Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Како РТС сазнаје, хрватски прерађивачи, наручиоци робе, за сада нису спремни да дају Београду фактуре на увид.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво