Читај ми!

Унапређење животне средине у "Колубари"

ЕПС почиње пројекат за унапређење развоју животне средине у басену Колубара вредан 180 милиона евра. Немачка КфВ банка обезбедила кредит од 65 милиона евра и бесповратну помоћ од девет милиона евра, Европска банка за обнову и развој је обезбедила 80 милиона, а ЕПС средства од 27 милиона евра.

Електропривреда Србија ће у наредне три и по године реализовати пројекат унапређења животне средине у рударском басену Колубара, саопштено је данас после потписивања уговора о кредиту и бесповратној помоћи за реализацију тог пројекта.

Уговор су потписаали вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић и директор Немачке развојне банке КфВ за југоисточну Европу и Турску Кристоф Тискенс.

Обрадовић је, после потписивања уговора, рекао да је предвиђено трајање овог пројекта три и по године, а његова вредност је око 180 милиона евра, од чега је КфВ обезбедила кредит од 65 милиона евра и бесповратну помоћ од девет милиона евра, Европска банка за обнову и развој је обезбедила 80 милиона евра, а ЕПС 27 милиона евра.

Обрадовић је рекао да је циљ пројекта обезбеђивање сигурне и беспрекидне испоруке угља и рационално управљање природним ресурсима, уз смањење атмосферског загађења у термоелектранама које користе угаљ из РБ Колубара.

Пројектом је, између осталог, обухваћено увођење система за управљање квалитетом угља и хомогенизацију у западном делу РБ Колубара, модернизација опреме набавком новог багер-транспортер-одлагач система.

"Значај овог пројекта је велики, са технолошке стране, еколошке и социјалне", рекао је Обрадовић и додао да ће ЕПС имати и економске резултате.

Према његовим речима, реализацијом овог пројекта биће обезбеђена боља технологија експлоатације угља, повећана енергетска ефикасност термоелектрана, а биће смањен и негативни утицаји на животну средину.

Обрадовић је захвалио немачким партнерима на подршци ЕПС и истакао да је ово велики и битан пројекат, као и да би било тешко да се реализује без јаке подршке Владе Савезне Републике Немачке, КфВ и ЕБРД.

Он је рекао да је пројекат "веома добра" вест за Србију, ЕПС и РБ Колубара.

"Пројекат који кофинансирамо са ЕБРД омогућиће много бољу, хомогенију и константнију могућност снабдевања угљем највећих термоекелтрана у Србији", рекао је Тискенс.

Он је рекао, да ће међу многим другим позитивним утицајима, релизација овог пројекта довести до смањења, на годишњем нивоу, емисије 700.000 тона гасова који производе ефекат стаклене баште, што је за Србију смањење од три одсто емисије угљен-диоксида.

Тискенс је изјавјио да се сарадња са српским партнерима увек заснивала на ефикасности производње, сигурности снабдевања електричном енергијом и промовисању технологија повољних за животну околину.

"Србија производи више од 30 одсто електричне енергије из обновљивих енергетских извора, углавном из хидроенергије", рекао је Тискенс и додао да раде са српским партнерима на томе да се овај проценат повећа.

Први секретар немачке амбасаде у Београду Кристоф Ајхен подсетио је да је од 2000. године Немачка издвојила више од 1,2 милијарде евра за Србију и то за енергетску ефиксност, пословно окружење и инфраструктуру.

Према његовим речима, највише је уложено у енергетски сектор и до данас је у ову област уложено 500 милиона евра.

Он је рекао да је Немачка једна од првих која је потписала уговоре са ЕПС, а дугорочна сарадња је почела 2001.године финансирањем увоза електричне енергије и резервних делова, што је износило више од 70 милиона евра.

"Нова инвестиција коју ћемо данас потписати је одличан пример да се фокусирамо на промовисање обновљивих извора електричне енергије и пројекте везане за њих, пројекте заштите животне средине и повећање енергетске ефикасности", рекао је Ајхен.

Он је навео да се пројекат наставља на заједничке програме који се фокусирају на производњу електричне енергије из обновљивих извора у Србији.

Ајхен је истакао да ове инвестиције не доприносе само сигурном снабдевању електричном енергијом у Србији, већ представљају и веома битан елемент за омогућавање приступања Србије Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се