Читај ми!

"Борбени буџет" Париза

Француска влада представила државни буџет за 2013. годину којим се предвиђа повећање пореза на 75 одсто за високоа примања. Због мера штедње на улице изашли Италијани, а у штрајку је 30 хиљада радника јавног сектора.

Француски премијер представио је буџет за 2013. годину, који предвиђа веће порезе за богаташе и драстично смањење јавног дуга.

"Борбени буџет", како је премијер назвао план државне касе за наредну годину, предвиђа смањење потрошње и порез од чак 75 одсто на приходе веће од милион евра, 45 одсто пореза на приходе изнад 150.000 евра, већи порез на капиталну добит и смањење пореских олакшица за велике компаније.

"Овај буџет захтева напор, али праведан напор. Порез на приход неће погодити ни средњу ни радничку класу. Деведесет одсто пореских обвезника неће плаћати већи порез. То је гаранција коју дајемо Французима", каже премијер Француске Жан Марко Еро.

Порез од 75 одсто за најбогатије важиће две године и неће донети много прихода у касу.

Предвиђен је као симболична мера, а неки бизнисмени и опозициони политичари сматрају да је то погрешан потез, јер шаље поруку да Француска не воли богаташе и није отворена за бизнис.

Друга највећа привреда међу 17 чланица еврозоне, већ три тромесечја стагнира, а незапосленост је премашила 10 одсто.

Да би у складу са европским прописима смањила дефицит на три одсто, влада мора да уштеди 30 милијарди евра. Критичари оцењују да су у буџету изостале темељне реформе које би подстакле економски раст.

Најаве италијанске владе да ће 24.000 државних службеника бити отпуштено у оквиру нових мера штедње, извело је на улице Рима око 30.000 радника јавних служби. У штрајку су службеници, универзитетски радници и лекари.

"Протестујемо због политике премијера Монтија, због које су до сада испаштали само најслабији. Тренутно не видим никакву наду у будућности, посебно за младе", кажу неки од протестаната.

Протесту су се прикључили и запослени у "Колосеуму" и "Форуму", па су две највеће атракције у престоници затворене за посетиоце.

Рестрикције владе подразумевају отпуштање 10 одсто службеника и 20 одсто менаџера у јавној администрацији, смањење бенефиција, а Међународни монетарни фонд назвао је тај план кораком у правом смеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије