Читај ми!

Помоћ ЕУ на тржишту рада

За европску стратегију запошљавања Европска унија ће у наредне две године помоћи Србији са два милиона евра. У оквиру тог пројекта учествоваће експерти из Француске, Румуније и Шведске.

Европска унија покренула је двогодишњи твининг пројекат "Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за европску стратегију запошљавања", вредан два милиона евра, који би политику запошљавања требало да учини ефикаснијом.

 

У оквиру тог пројеката експерти из Француске, Румуније и Шведске ће пружати помоћ колегама у Србији из ресорног министарства и Националне службе за запошљавање ради унапређења знања и способности како би се национална политика запошљавања побољшала.

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић је приликом представљања тог пројеката у Палати Србија истакао да у Србији има више од 700.000 незапослених и да је проценат незапослених међу највишима у Европи.

Кркобабић је казао да за 24 месеца, колико ће пројекат трајати, домаћу стратегију запошљавања треба усагласити са европским стандардима, истовремено узимајући у обзир специфичности Србије.

Како је оценио, посебну пажњу треба посветити запошљавању младих, жена које теже долазе до радног места него мушкарци, људи старости између 50 и 60 година који су у процесу приватизација остали без посла, као и социјалном предузетништву.

Министар је новинарима рекао да је Влада Србије опредељена да до краја године заустави негативан тренд и код запошљавања и код стандарда грађана и дођемо на "стабилну нулу".

Он је изразио очекивање да ће у наредној години бити покренут известан број пројеката који ће тражити нову радну снагу, попут коридора, обилазнице око Београда, изградње термоелектране Обреновац, хидроелектране Морава...

"Имамо и кинески пројекат о изградњи термоелектране Костолац, а на помолу је и један велики пројекат, који је још само у идеји, а за који су Кинези показали интересовање. Реч је о изградњи ревирзабилне хидроелектране на Дунаву, на Ђердапу", додао је Кркобабић.

Запошљавање у аграру

Према његовим речима, одређен број људи биће ангажован и у пољопривреду у који ће бити уложена знатна средства, док ће кроз социјално предузетништво бити упошљено неколико хиљада социјално угрожених и особа са инвалидитетом.

Данашњој конференцији је присуствовао и заменик шефа делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс, који је указао да креатори политике, како европски тако и национални, морају да подстичу отварање нових радних места, и то путем низа политичких мера као што су смањење пореза, субвенције и друго.

Он је подсетио да је пројекат који је данас представљен донација ЕУ и да су сличне пројекте примениле и њене чланице.

Према његовим речима, циљ твининг пројекта је да се политика запошљавања у Србији приближи стандардима ЕУ, кроз прилагођавања стратегије и отварање нових радних места, кроз обуку особља на локалном нивоу и кроз пружање помоћи у усвајању и примени планова за запошљавање.

Изразивши уверење да ће Србија свакако научити много из искуства Француске, Шведске и, нарочито, Румуније у примени активних мера политике тржишта рада, Мартинс је поручио да "ефикаснија политика запошљавања значи и већи број запослених".

Амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денио је упозорио да је контекст подстицања запошљавања, с обзиром на економску кризу, изузетно деградиран и да је генерално питање како отворити нова радна места.

Говорећи о политици запошљавања у Француској, која се, како је рекао, знатно изменила протеклих година, он је навео, као битан елемент те стратегије, адаптирање политике запошљавања реалности.

Што се тиче Србије, француски амбасадор је изразио уверење да ће она моћи да извуче велику корист из учешћа у овом генералном пројекту и из прилагођавања стратегијама европских држава, што ће, како је оценио, утицати и на побољшање услова живота грађана.

Изразивши задовољство што присуствује представљању овог пројекта, у којем учествује и његова земља, амбасадор Румуније у Србији Даниел Бану је нагласио значај стварања основе политике запошљавања која је прилагођена реалним околностима и учвршћивања такве политике на локалном нивоу.

Он је подсетио да Румунија има искуства у економској и социјалној транзицији у оквиру процеса интеграција, те да стога може да помогне Србији у усклађивању са европским стратегијама, истакавши значај модернизације законских оквира. "Надам се да ће овај пројекат донети очекиване резултате и приближити Србију Европској унији", казао је румунски амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара