Читај ми!

Суша подиже цену млека

За сада млека има довољно у продавницама, али из млекара упозоравају и на могуће несташице. Род кукуруза и соје преполовљен је због суше, а несташица сточне хране могла би да утиче на ново смањење броја грла стоке. Откуп млека је 15 одсто мањи него у истом периоду прошле године.

Због слабијег приноса сена, кукуруза, соје што је узроковало раст њихових цена, већи прозвођачи млека прерачунавају се да ли ће моћи да сачувају краве до пролећа без помоћи државе.

Верко Тошаковић из Велике Иванче каже да ће покушати да задржи исти број крава, а ако буде могао и да повећа број грла.

"Новац и нафту би требало одмах да дају", додаје Тошаковић.

Како кажу од Владе очекују да исправи грешке предходне власти. Да им исплати заостале премије за млеко, субвенције по хектару, регрес по крави.

Цена сировог млека је сада већа само два динара него лане па у просеку износи око 34 динара.

Мирослав Арсић из Рабровца истиче да је могао, да је на време наплаћена премија за млеко, могао да купи соју по 70 динара, а сада је плаћа 100 динара.

Извесно је да ће овогодишња производња млека по становнику бити и мања од 180 литара, док је у Западној Европи просек скоро три пута већи, односно 520 литара.

Чланови удружења произвођача млека Србије договорили су се са "Имлеком" да се откупна цена сировог млека повећа за три динара, па ће добијати до 39 динара.

Тврде, међутим, да их литар млека сада кошта и више од 50 динара.

Љубиша Јовановић из Удружења произвођача млека Србије каже да је у оквиру удружења много чланова одустало од производње млека.

"Имате масовну појаву клања у овом тренутку. То ће бити присутно следећа два до три месеца", наводи Јовановић.

Слободан Петровић из комапније "Имлек" плаши се да ћемо идуће године имати несташице, и додаје да је производња сада смањена па ће се видети како ће се то одразити на тржиште.

Свако повећање откупне цене млека по правилу подиже и малопродајну цену те намирнице.

Захваљујући смањењу маржи са 22 и 25 на до десет одсто малопродајна цена свежег краткотрајног млека је упркос сталним корекцијама и даље нижа него у септембру прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара