Читај ми!

Произвођачи млека траже помоћ државе

Иако је "Имлек" повећао откупну цену млека фармери су и даље незадовољни, јер ни ова корекција откупне цене млека њима, како кажу, не гарантује зараду. Удружење произвођача млека тражи од државе хитне мере за помоћ том сектору.

Произвођачи који "Имлеку" продају млеко добијаће од данас за три динара већу откупну цену. Иако је повећана са 36 на 39 динара фармери су и даље незадовољни, јер ни ова корекција откупне цене млека њима не гарантује зараду. Тврде да произвођачка цена прелази 50 динара за литар млека.

"Имајући у виду сушу и смањење примарне производње млека, компанија Имлек је овим потезом наставила с политиком подстицања производње сировог млека као озбиљне сировинске основе", наводи се у саопштењу "Имлека".  

Председник Управног одбора Удружења Љубиша Јовановић изјавио је на конференцији за новинаре да је стање у производњи млека обесхрабрујуће и апеловао да држава донесе хитне мере за помоћ том сектору, нарочито због овогодишње суше. 

Јовановић је рекао да је у оквиру Удружења много чланова одустало од производње и то ће, како каже, бити присутно следећа два до три месеца.

"Права криза ће настати у децембру, односно у јануару следеће године. Ми знамо с којим бројем грла располажемо и немогуће је очекивати некакву производњу. То је дуготрајан процес, тек треба улагати", рекао је Јовановић.

Удружење произвођача млека предлаже да се фармерима обезбеди одлагање плаћања пореза на годину дана, јер би таква мера олакшала превазилажење колапса у производњи и омогућила да се фармери фокусирају на одржање постојећег стада.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се