Читај ми!

Већи потрошачи струје плаћаће више

Највећи потрошачи струје плаћаће највише бенефиције за мале потрошаче, најавила ресорна министарка Зорана Михајловић. Закон о енергетској ефикасности ће по хитном поступку бити достављен парламенту, рекла министарка.

Министарка енергетике развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић најавила је промену тарифног система, према коме ће највећи потрошачи плаћати највише, док ће они са малом потрошњом имати бенефиције.

"Ја нећу да лицитирам са ценом струје, али она није јефтина. Џаба цена, ако не може да се плати", рекла је она новинарима у Нишу, пред отварање трећег међународног ЦЕДЕФ енергетског форума.

Михајловићева је објаснила да је приоритет њеног Министарства да обезбеди довољне количине енергената, по одрживим ценама и да ради на повећању енергетске ефикасности.

Говорећи о изградњи термоелектране "Никола Тесла" Б3, она је рекла да је врло јасно да ће то радити немачки РВЕ и да се недавно потписани меморандум са њима разликује по томе што је иза њега стала Влада.

Министарка је рекла да су формиране радне групе и да ће се у најкраћем периоду разговарати о детаљима уговора, а да би изградња могла да почне у другом кварталу идуће године.

Најављујући даље радове на реконструкцији Термоелектране Костолац, она је напоменула да је почела друга фаза која се ради са кинеским партнером и да ће енергетска ефикасност бити повећано између пет и 12 одсто, што је озбиљан напредак.

Циљ Министарства и Владе је ревитализација што већег броја објеката, уз учешће што већег броја партнера и могућност коришћења што већег броја нових технологија, рекла је министарка.

О енергетској ефикасности - по хитном поступку

Министарка Михајловић каже да ће Министарство дорадити неколико чланова Закона о енергетској ефикасности и да ће га по хитном поступку упутити у парламент.

Она је подсетила да је тај закон претходна Влада припремила, али да из непознатих разлога није прошао на Влади и да се није нашао у скупштинској процедури.

Са тим законом формираће се и Фонд за енергетску ефикасаност унутар Министарства и створиће се услови за кредитирање, уз учешће државе, банака и Фонда, рекла је Михајловићева и додала да Србија данас не би морала да увози електричну енергију да се о енергетској ефикасности водило рачуна у претходних 10 година.

Она је најавила да ће од 30. септембра кренути један број енергетских пасоша, односно сертификата о енергетским својствима зграде.

Раније је најављено да без тог документа убудуће нове зграде неће моћи да добију употребну дозволу, али ће она бити потребна и за старе, које ће морати да се реконструишу у складу са новим прописима о енергетској ефикасности.

Михајловићева је поновила да ће грађанима бити отписане камате за дуг за струју, истичући да ће дуг морати да се плати, уз редово плаћање текуће потрошње.

Она је отворила 3. ЦЕДЕФ, чија је тема "Снабдевање енергијом и енергетска сигурност у југоисточној Европи", у којем је земља партнер Русија, а покровитељ ресорно министарство и и ЕПС.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се