Професионализација јавних предузећа

Унија послодаваца покренула акцију за пооштравање услова избора руководстава у јавним предузећима. У том сектору поједна предузећа бележе велике губитке.

Због великих губитака појединих јавних предузећа, Унија послодаваца покренула је акцију да се пооштре услови за постављање руководства у тим предузећима.

Поред департизације, коју су у предизборној кампањи обећавале поједине партије, потребна је хитна професионализација кадрова, а треба и проверити и имовинске карте руководилаца који су протекле деценије стекли много више него што су званично зарађивали.

Према подацима Уније послодаваца од 2000. године, јавна предузећа направила су око четири и по милијарде евра губитка.

"Да смо те 4,5 милијарде евра кроз развојну банку дали приватним или државним компанијама које добро раде, те комапаније би данас обрнуле 10 - 12 милијарди евра, буџет не би био у неприлици и не би били практично у опасности да дођемо у дужничко ропство" каже Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије.

Директоре јавних предузећа треба бирати на конкурсима, морају имати бар пет година искуства у струци или 10 година на руководећим положајима и њихове биографија пре избора морају бити доступне свима.

И услови за постављање руководилаца морају бити прецизни и оштрији, кажу у Агенцији за борбу против корупције.

"Пре свега, конкурсна процедура иза које стоје независне конкурсне комисије што је јако важно и некакав релевантан сет објективних критеријума не само за директоре већ и за тај део стафа за управне и надзорне одборе", каже Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције.

Променити једног руководиоца а оставити непромењену структуру партијског управљања у Јавним предузећима и социјалним установама не значи ништа сматрају у Агенцији, али синдикати тврде да има много људи у руководству који одговорно и квалитетно раде свој посао и да њих не треба замењивати.

"Сматрамо да и зарада запослених који обављају одговорне функције мора да буде на једном нормалном нивоу да људи који раде одговорне послове, потписују милионске уговоре, са друге стране не би доши у ситуацију да имају ниску зараду и самим тим га терамо да иде у корупцију", каже Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката.

Губици неких јавних предузећа нису последица рада пословодства него чињенице да се роба и услуге продају по ценама нижим од економских, да би се сачувао социјални мир.

Корист од професионализације била би вишеструка: прво економска, а престала би и пракса да се из политике постављају руководиоци јавних предузећа који својим партијама дају део прихода или запошљавају по партијској основи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се