Читај ми!

Николић и Џаџ о унапређењу сарадње

Сарадња Србије и Велике Британије у области економије за Србију је од виталног значаја, сагласни су председник Србије Томислав Николић и председник Британско-српске Привредне коморе Пол Џаџ. Постоје капацитети да се робна размена две земље повећа, поручио Џаџ.

Председник Републике Србије Томислав Николић рекао је да је сарадња Србије и Велике Британије у области економије за Србију од виталног значаја, као и да ће овде бити створени услови за привлачење инвестиција.

Николић је, у разговору са председником Британско-српске Привредне коморе Полом Џаџом, рекао да ће Србија створити услове за привлачење инвестиција, од поједностављења прописа, искорењивања корупције, до пореских олакшица.

"Србија има потенцијал, вредне и образоване људе, природна богатства и велико поверење према Великој Британији као инвеститору", истакао је Николић.

Николић је истакао своју посвећеност европском путу Србије, додавши да ће сасвим сигурно на том путу бити већих и мањих изазова.

"Мирним путем и дијалогом, Србија ће настојати да, придржавајући се Устава и у оквиру свог територијалног интегритета и суверенитета, постане равноправан члан европске заједнице народа", рекао је председник Николић.

Председник Николић је нагласио и да Србија цени напоре које сер Пол Џаџ улаже како би се унапредили односи две земље.

Председник Британско-српске Привредне коморе је истакао да постојећа спољнотрговинска размена између Србије и Уједињеног Краљевства од 100 милиона фунти није мала, али да ни издалека не прати снагу економија две земље. Енглеска поздравља реформе које се спроводе у Србији и то је позитиван сигнал инвеститорима истакао је сер Џаџ.

Британце највише интересује област енергетике, рударства, пољопривреде и фармацеутске индустрије, рекао је Џаџ и додао, да постоје бројни пројекти који се баве унапређењем производње прехрамбених производа, смањењем отпада приликом производње хране и могућношћу сарадње у домену производње робних марки за велике продајне ланце.

Дачић: Већа размена у интересу обе земље

Премијер Србије Ивица Дачић разговарао је с председником Британско-српске привредне коморе Полом Џаџом о унапређењу економске сарадње и повећању британских инвестиција у Србији, саопштила је Влада.

"У Србији се стварају услови да се спољнотрговинска размена с Великом Британијом, која је у прошлој години износила 425 милиона долара, повећа у интересу обе земље", истакао је Дачић.

Пол Џаџ је пренео да су британске компаније заинтересоване за сарадњу у пољопривреди и енергетици, посебно када су у питању обновљиви извори енергије, као и у области телекомуникација, бањског туризма и текстилне индустрије.

Дачић и Џаџ су у разговору изразили очекивање да буде повећан обим директних британских инвестиција у Србији, који је у протеклих шест година износио 245 милиона евра.

Џаџ је разговарао и са министром спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расимом Љајићем, са којим се сагласио да постоје капацитети да се робна размена Србије и Велике Британије повећа и да има простора за долазак знатно већег броја британских инвеститора у Србију.

Џаџ је истакао да је пољопривреда сектор у коме има највише простора за сарадњу и да би српски прехрамбени производи могли да се продају у британским ланцима супермаркета.

Друга прилика за интензивнију сарадњу је област информационих технологија, где постоји простор за упошљавање домаћих стручњака на пројектима британских компанија, а Џаџ сматра да су британски инвеститори заинтересовани да улажу у Србију у област енергетике, посебно обновљивих извора енергије.

Љајић је најавио да ће у оквиру његовог Министарства бити отворено посебно одељење, које ће помагати страним инвеститорима у превазилажењу процедуралних и бирократских препрека.

Џаџ је поздравио ову идеју, као и намеру нове владе да поједностави прописе, смањи бирократију и Србију учини респектабилним инвестиционим тржиштем, наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара